Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лавров: Победихме ИД, на ред е ”Джебхат ан-Нусра”

"Ислямска държава" вече е зад гърба ни, наш главен враг в Сирия е групировката "Джебхат ан-Нусра", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Главна антитерористична задача в Сирия вече е разгромът на терористичната групировка "Джебхат ан-Нусра" (която е забранена в Русия). Това е заявил Сергей Лавров на среща с с лидера на опозиционното движение "Сирия утре" Ахмед ал-Джарба, предаде ТАСС.

Ясно е, че най-тежката борба с "Ислямска държава" вече е зад гърба ни. Сега, се концентрираме върху "Джебхат ан-Нусра", която получава помощ отвън за борбата си срещу правителствените сили.

Сирийската армия, заедно със своите съюзници и с нашата поддръжка стеснява полето за маневри на нусревци ("Джебхат ан-Нусра"), по думите на Лавров. Но теоще се съпротивляват с външна помощ, заявил Лавров.

Белгия се изтегля, Холандия застъпва

Белгия изтегли четирите изтребителя, участвали в последните 18 месеца в ударите на международната коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и Ирак, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Отбелязва се, че белгийската бойна авиация е изпълнила в този срок 1235 полета и 97 процента от ударите с изстреляните 675 бомби по цели на земята са били успешни. Белгийските военни уточняват, че "не разполагат с доказателства" за цивилни жертви от нанесените удари.

Белгия и Холандия осигуряват на ротационен принцип нуждите на коалицията от въздушни удари, разузнаване от въздуха и охрана.

Пояснява се, че в следващата година задачите се поемат от холандските военновъздушни сили, а Белгийската армия ще остави трийсетина военни в база в Йордания за наземна поддръжка на холандските машини.

Още заплахи от ИДИЛ

Същевременно медиите съобщават за нови заплахи, отправени от представители на "Ислямска държава" срещу Белгия, САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Канада, Австралия и Италия.

В комуникационни канали, използвани от джихадистите, са открити призиви към техни последователи да нанесат нови удари в посочените държави.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/rusia-jihad-islyamska-darzhava-jebhat-annusra-26728277?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!