Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Меркел и Макрон натискат за приемане на поканените мигранти

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел призоваха преди Европейския съвет за единство по въпроса с мигрантите.
Еманюел Макрон призова всяка държава членка на ЕС "да даде своя принос" за постигането на разбирателство по миграционната политика - много деликатна тема, която се обсъжда днес от Европейския съвет в Брюксел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пристигайки на срещата, Макрон каза, че се надява дебатите между 28-те държавни и правителствени ръководители за квотите за прием на бежанци да "даде политическа рамка", за да "се стигне до резултати през 2018 г.".

На тези дебати, организирани на вечеря при закрити врата, няма да има писмени заключения, каквито ще бъдат изготвени по други теми от срещата на върха като Брекзит.

Двайсет и осемте, смята той, трябва да постигнат разбирателство за общи правила за предоставянето на убежище и обща политика за граничен контрол. Европейската миграционна политика предизвика голямо разцепление в ЕС, тъй като страните от Вишеградската група (Унгария, Словакия, Полша, Чехия) отказват да приемат кандидати за убежище, идващи през Средиземно море.

Четирите страни обявиха, че ще дадат 35 милиона евро помощ за дейностите на Италия по контрол на миграцията в Либия.

Макрон приветства жеста на "добра воля" на Вишеградската четворка, но каза, че това "не решава всичко".

Меркел: Системата не работи

Страните от Европейския съюз не могат да показват само "избирателна солидарност" по въпроса с мигрантите, каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Асошиейтед прес и ДПА.

"По мое мнение не може да има такава избирателна солидарност сред държавите членки на ЕС", заяви Меркел след пристигането си за срещата на лидерите от ЕС в Брюксел.

Според нея новият подход на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за отказване от задължителните мигрантски квоти в ЕС "не е достатъчен".

Тя предупреди, че сегашната миграционна система в ЕС "въобще не работи", защото поставя прекалено голямо бреме върху граничните държави, поради което е необходима и вътрешна солидарност в общността.

"Ние се нуждаем от солидарност не само за регулирането и управлението на миграцията . . . на външните граници - това е добро и важно, но имаме нужда и от вътрешна солидарност", заяви Меркел.

Туск каза преди започващата днес среща на върха, че системата за задължителни бежански квоти в ЕС предизвиква разделение и е неефективна.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-angela-merkel-migranti-emanuel-makron-26690779?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!