Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще източат ли нови 12 млн.лв. от затворите с купуване на прескъпо гориво?

Стара схема е на път да източи нови 12 млн.лв., след като вече е усвоила по сходен начин 23 млн. от бюджета. Общо стават с ДДС върху новата сума близо 40 млн. или почти двойно повече пари, отколкото трябват за всички незаменими лекарства, на които правителството наложи мораториум. С други думи, всеки работещ българин дава по 20 лв. от джоба си ето на кого.
Може ли да има сключен договор за милиони държавни средства по поръчка, за която решението е взето, след като парите са похарчени? 
Ако си мислите, че не може, не сте чели доклада на началник отдела за обществени поръчки на Министерството на правосъдието относно описан от 19 минути тази пролет случай на покупка на гориво за българските затвори. Договорът е от последния ден на сегашния вицепремиер Екатерина Захариева като министър на правосъдието в оставка. Заради безобразието, служебният кабинет на президента Радев уволнява тогавашната шефка на Главната дирекция Изпълнение на наказанията.

Оттогава и досега и.д. главен директор става нейният заместник Свилен Цветанов. Той е наследство от времето, когато лидерът на Да,България Христо Иванов беше първи министър на правосъдието в кабинета Борисов 2. 
Не е тайна, че партията е близка до кръга на Цветелина Бориславова, а поръчката за доставка на горивото не се прави пряко с изпънител, а кой знае защо – през брокер. И двата предишни пъти не се намира друг, освен Аякс - София, който пък търси доставчика на Софийската стокова борса. Там босът е дясната ръка на Бориславова  - Васил Симов.

Единственият изпълнител от десетките възможни, който се намира при така създадената организация е Лего трейд. Фирмата е на Борислав Първановски, като негова съдружничка е била съпругата на Гълъбин Боевски - бивш общински съветник от ГЕРБ, олимпийски шампион от Сидни по щанги и заловен с 9 кг кока в Бразилия, но след връщането си у нас не въдворен в затвора, както би следвало по закон.
В момента схемата е на път да се реализира за трети път. При кабинета Борисов 1 в оставка, в деня на напускането му 20.03.2013 г. фирмата взема 15 127 500 лв. без ДДС или над 18 милиона лева за доставка на газьол. При кабинета Борисов 2 в оставка – буквално часове преди да предаде щафетата на служебния на 27 януари 2017 г. взема 4 030 000 лв. без ДДС или близо 5 милиона лева крайна цена за газьол.
Готови сме да се обзаложим, че отново дружеството с име на детска игра ще спечели милионите за газьол от джоба на данъкоплатеца. Сега обявеното количество е 5 100 тона или 5 930 000 литра, а очакваната сума ще бъде над 12 млн. лв.
Защо ли? Понеже фирмата е доставяла при досегашните поръчки горивото с 25 ст. надценка, то е излизало на затворите 4 стотинки над цената на литър на дребно – на бензиностанция. Като имаме предвид сегашните цени на дребно – от 2,03 до 2,12 лв. на литър, практиката показва да очакваме нещо като 12 000 000 лв.  

Източник: http://19min.bg/news/8/95552.html#95552

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!