Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Слагат противотанкови шипове на велоалеите, ще режат гуми и ще чупят носачи... Булевард" Дондуков" осъмна така

От Столична община намериха решението как да опазят велоалеята на наскоро ремонтираният булевард " Дондуков". Експериментално сложиха тези заграждения, които виждате на снимката и за които вече е пусната обществена поръчка да се монтират през зимата и демонтират на пролет като спрат снеговалежите.

От кметството и по специално кметицата Йорданка Фандъкова, обещаха да не пестят средства щом става въпрос за еко транспорт в София и във връзка с Европредседателството тези заграждения след март месец, можело да се монтират около НДК, за да не може гневни и не искащи работа Софиянци и гости на София да се доближават до височайшите гости от Европата, за нас е важно да покажем, че сме Европейска столица и хората в България са щастливи при управлението на Герб и г-н Борисов и всички усещат ръста в икономиката.

https://xaknews.blogspot.com/2017/12/blog-post_14.html

Столична община е решила да постави "усилени ограничители", които да предотвратят повтаряне на вчерашния резил със снегорина, който изкърти всички пластмасови обозначители на велоалеите.

Това съобщи заместник-кметът по транспорта инж.Митко Парабелов. Вече е намерена и фирма, която ще ги достави, като поръчката ще е "спешна", т.е. ще стане без процедура по ЗОП. Фирмата се казва "Метал Дайнамикс Протекшън" и е американска.

Наше проучване обаче установи един още по-интересен факт. Въпросната фирма е за доставка на военно оборудване и основните и поръчители са американското министерство на отбраната, както и армиите на няколко страни от НАТО.

В каталога и намерхме и конкретното изделие. Нарича се "противотанков шип клас 4". Представлява около  20 см. заострено парче желязо, което се набива в земята. Ако танк мине отгоре, шипът се забива в луфтовете на веригите и след това самата верига, от движението на машината, се къса.

Доколкото един танк тежи 40-50 тона, то очевидно няма снегорин, който да може да изкърти подобно нещо. Проблемът е, че тези шипове могат буквално да нарежат гумите на кола, ако ги закачи дори леко.

А ако мине отгоре, ще има изкъртени носачи, пружини и амортисьори.
Стойността на поръчката не се съобщава от Общината, но от фирмата съобщиха, че 1 такъв шип струва около 700 долара. Т.е. само за велоалеята по "Раковска" ще идат няколко милиона лева.

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2017/12/blog-post_153.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!