Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин нареди изтегляне на руските войски от Сирия

Владимир Путин пристигна на летище Хмеймим в Сирия

Президентът Путин нареди на министерството на отбраната и генералния щаб на Русия да започнат изтеглянето на руските войски от Сирия.

Путин пристигна изненадващо тази сутрин в руската военна база Хмеймим в Сирия, на летището го посрещна сирийският президент Башар ал Асад.

"На министъра на отбраната, началника на генералния щаб заповядвам: да се пристъпи към извеждането на руските войски в пунктовете на тяхната постоянна дислокация", е заявил руският президент пред военнослужещите.

Той е подчертал, че въоръжените сили на Русия заедно със сирийската армия са разгромили най-боеспособната групировка на международните терористи.

В Сирия ще има две постоянни руски бази - Хмеймим и Тартус, заяви още Путин.

"Много се надявам, че заедно с Иран и Турция, които подпомагат изкореняването на тероризма, ще успеем да уредим мирен живот, политически процес" в Сирия, заяви Путин пред сирийския президент.

"Важно е да подготвим Конгрес на сирийските народи, да дадем начало на процес за мирно уреждане. Сега ще имам възможност да поговоря за това в Кайро с президента на Египет, а малко по-късно - с президента на Турция", отбеляза руският лидер.

Той даде висока оценка за резултатите от антитерористичната операция в Сирия. "Терористичната заплаха като цяло наистина още е много висока. Това, че в Сирия нанесохме поражение на една от главните групировки на ИДИЛ, е извънредно важно и за Сирия, и за Русия, и за целия свят", подчерта президентът на Руската федерация.

Владимир Путин и Башар Асад разговаряха с летците от руската военновъздушна група в Сирия и им благодариха за службата.

След кратката визита в Сирия, руският президент Владимир Путин пристигна в египетската столица Кайро. Той ще разговаря с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси. Двамата ще обсъдят начините за задълбочаване на отношенията в политиката, икономиката и търговията, съобщава египетското президентство.
Миналия месец Русия одобри проектоспоразумение с Египет, което позволява на руски военни самолети да използват египетските военни бази - знак на нарастващо присъствие на Русия в Близкия изток.

Руският президент ще направи по-късно днес визита в Турция по покана на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. При разговорите с Ердоган ще бъдат обсъдени двустранните отношения, последните развития по въпроса за Ерусалим и ситуацията в Сирия.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/vladimir-putin-siria-26677651?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!