Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Предлагат "трудова реституция" за пенсионерите - по 10 хил.лв. на прослужена година

"Трудова реституция" да бъде осъществена и така да се реши проблемът с пенсиите.
Това предлагат група учени по социално дело.

Всеки пенсионер следва да получи по около 10 хиляди лева за всяка прослужена година. Това е приблизително равно на вноските и данъците, които е направил докато е работил.

Сумата следва да се депозира в инвестиционни фондове с нисък риск, и от доходността, както и от самата основа - да се плаща пенсии. С подобен модел например човек с 40 години трудов стаж ще получи пенсия от около 1500 лв. месечно.

Ако почине рано, парите ще не наследят от децата му.
Източникът на финансиране за подобна "реституция" е единствено някакъв вид нова "национализация", твърдят учените. Ясно е, че не може от настоящото поколение чрез данъци да се съберат необходимите средства.

Но е възможно това да стане, ако се направи "обръщане на приватизацията, концесиите и всички други методи за разграбване". Собствеността се връща в държавата, след което се дава на пенсионерите - тези, които реално са я построили.

Наши изчисления на идеята показаха, че действително, ако се направи национализация, могат да се съберат подобни средства. Но за целта трябва всички банки, предприятия, мини, кораби и пр. да се изземат от настоящите олигарси, които ги владеят.

Дали политически това е възможно при правителство, назначавано от същите тези олигарси, не е ясно...

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2017/12/10_1.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!