Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Размах: Похарчили сме 2 млрд. лева за нещо, дето го няма! Естония направи истинско за 25 млн. евро!

От приемането на Стратегия за електронно правителство през 2002 година досега държавата България е похарчила 2 милиарда лева.
Това прави по около 150 милиона лева годишно, изчисляват от Българската стопанска камара.

През 2011 година е учреден и Съвет за електронно управление, в който влизат тогавашният премиер Бойко Борисов, министъра на финансите в неговия кабинет Симеон Дянков, вътрешният министър Цветан Цветанов и неговите колеги Томислав Дончев и Ивайло Московски.

Идеята е да повторим опита на Естония, където внедриха електронна лична карта през 2001 година и с нея гражданите имат достъп до всички услуги-включително банки, комунални плащания и дори билети за паркиране. За това Естония е похарчила 25 милиона евро.

През 2016 година българските чиновници предлагат 2900 електронни услуги, но 87% от тях са „първични“ и едва 13% са „комплексни“. И тези услуги, колкото и да са малко и недостатъчни, се предлагат от едва 19% от администрациите в държавата.

За сравнение естонското правителство предлага на гражданите си над 5000 електронни услуги, повечето от които са „комплексни“. Данните са трагични за България.

Например всеки трети административен регистър се поддържа само на хартиен носител. Или това, че броят на принтерите в държавната администрация расте почти три пъти по-бързо от броя на сървърите. Днес, в 2017 година администрацията иска от гражданите в България 5985 вида документи или удостоверения на хартия.

Средностатистическият българин отделя 453 часа годишно, за да подготви и плати данъците си. За да стартирате бизнес у нас, са ви необходими най-малко 23 дни, а за включване в ЕРП-мрежа ще ви трябват 262 дни. Това е положението с електронното правителство в България. Парите са похарчени, но е-услуги няма. И вероятно няма да има в следващите години. А харчовете ще продължават. В това можете да сте сигурни.

http://dnes.dir.bg/news/epravitelstvo-26656643?nt=10

В същото време за изграждането на електронното си правителство Естония е похарчила около 25 млн. евро, 70% от които са отишли за хардуер. Използвани са и почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код. Електронното правителство в Естония обаче работи успешно и според множество проучвания страната е на първо място в Европа по този показател. 

Естония започва изграждането на е-правителство през 2001 г., като още през същата година е представена естонската национална лична карта с вградена електронна идентификация. Картата предоставя достъп на гражданина до всички електронни услуги, включително до тези на банките и компаниите за комунални услуги. С личните си карти естонците могат да плащат дори билети за паркинг или за градски транспорт. 

При нужда от спешна помощ електронната карта дава достъп на лекарския екип до Електронния здравен картон на пострадалия, който съдържа цялата здравна информация за него – епикризи, рецепти, рентгенови снимки и т.н. 

Всеки собственик на лична карта получава и официален имейл адрес във формата firstname.lastname@eesti.ee. Адресът е предназначен за официална комуникация с държавата и е посочен като “официално електронно местоживеене” на гражданина. 

Цялата територия на Естония е покрита с възможност за специални връзки и обществени интернет точки. Официално са регистрирани повече от 1200 обществени WiFi мрежи. От 2005 г. във всички библиотеки, училища, университети, обществени сгради, централни части и паркове на по-големите градове има безплатен интернет достъп. 

В страната от 2007 г. са необходими едва 15 минути за създаване на фирма в интернет, като компанията е легализирана в рамките на няколко часа и може да започне работа още същия ден.

23 дни са нужни за започване на бизнес в България, а 16% от времето си мениджърите отделят за справяне с бюрократични разпоредби – 2,4 пъти повече в сравнение с Естония.

Повечето нотариални услуги в Естония се извършват в интернет, а цялата необходима информация като ипотеки, платени данъци или свидетелство за съдимост е достъпна онлайн. 

453 часа годишно са необходими на средностатистическия българин, за да се подготви и плати данъците си – което е 9 пъти повече, отколкото в Естония.

Половината българи никога не са поръчвали стоки или услуги онлайн. 

За издаване на документи за самоличност от чужбина се чака 3 месеца, а в края на юни стана ясно, че електронната услуга за 500 000 лева за българи в чужбина е била използвана едва два пъти от създаването си заради изискването за електронен подпис, издаден в България. 

Естонските граждани имат лична карта с вграден чип, която могат да използват за криптиране на документи и за добавяне на електронен подпис. Те имат достъп и до мобилна лична карта, с която имат достъп до информационните системи, използвайки мобилния си телефон като лична карта. 

Източник:

https://offnews.bg/

http://onovini.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!