Tyxo.bg counter

Военният министър да каже: С каква цел бе в Саудитска Арабия и ще продължим ли да изнасяме оръжие за държава, въоръжаваща «Ислямска държава»?

Велизар Енчев

В деня, в който правителствената ни делегация отпътува от Саудитска Арабия, Европейският парламент призова ЕС да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия и поиска от отговарящия за външната политика Федерика Могерини да спре европейските доставки на оръжия за монархията.

Гръцкото правителство веднага обяви, че ще се съобрази с ЕС, ако Брюксел наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия.

Атина е критикувана за оръжейното споразумение с Рияд за 66 милиона евро…

Вместо журналистите в правителствения самолет веднага да интервюират Красимир Каракачанов и поискат коментара му както за резолюцията на Европарламента, така и за причините за неговото присъствие в делегацията, те удобно за властта замълчаха.

Всъщност защо военният министър бе в Саудитска Арабия?

И защо Министерството на отбраната не излезе с официално съобщение за постигнатото от Каракачанов в Рияд?

Ето някои факти, обясняващи мистериозната разходка на Каракачанов:

През 2016 г. общият ни оръжеен износ е малко над 1 милиард евро, като една четвърт от тези поръчки (250 млн.евро) идват от Саудитска Арабия.

Сиреч, България е заработила 250 млн. евро от износ на оръжия не за Саудитска Арабия, а за нейния съюзник в Сирия – Ислямска държава!

Последното бе потвърдено от авторитетни американски и британски медии и никога не е било отричано от Рияд.

През същата година министърът на икономиката Божидар Лукарски бе принуден да признае, че българско оръжие е попаднало в Ислямска държава.

Обяснението му в НС бе цинично:

“За мен като принципал на предприятията, произвеждащи оръжия, е важно, че разширяваме производителността и отваряме нови работни места… Но страната ни няма вина, ако тези оръжия попаднат в недобросъвестни ръце”…

По същото време разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева бе уволнена от в. „Труд“ заради филмовите й разкрития за българско оръжие, попаднало в Ислямска държава. Кадрите й от 2016 година, заснети в Алепо, не бяха излъчени по големите телевизии. Уволнението й се случи часове след разпита й в ДАНС за трафика на българско оръжие за Сирия.

В 43-то Народно събрание подкрепящият кабинета Каракачанов бе сред най-гласовитите противници на мигрантските потоци, обявявайки бежанците за заплаха за националната ни сигурност.

Но тези бежанци бягаха от война, в която бойци на Ислямска държава воюваха с … българско оръжие.

Сега Каракачанов е военен министър и очевидно продължава политиката на кабинета „Борисов 2“ за износ на оръжия за терористите в Сирия през Саудитска Арабия.

Защо иначе ще е в правителствената делегация в Рияд?

Обяснението, че Каракачанов разговарял със саудитския си колега за тероризма е дъвка за наивници.

Защото тази тема е ресор на вътрешния министър Радев, който не бе в делегацията.

Понеже е гузен, а и Европарламентът поряза търговията с оръжия със Саудитска Арабия, час след новината от Брюксел и докато военният министър летеше обратно за София, подчиненото му ВМРО проведе перфектно активно мероприятие за отвличане на вниманието от оръжейната афера.

От „Пиротска“ пуснаха гневна декларация срещу опита на държавата да дари дворци и гори на Симеон Сакскобургготски.

И срещу кого протестират на „Пиротска“? – Срещу правителство, в което силов вицепремиер и военен министър е шефът на ВМРО, длъжен първи да знае за подобен подарък и първи да реагира, ако му смее, разбира се.

Декларацията на ВМРО пропуска факта, че преди 14 години Каракачанов бе в коалиция с партията на бившия столичен кмет Софиянски, дал двореца „Врана“ на Сакскобурггоски.

Защо тогава ВМРО се коалира с партия на политик, незаконно подарил държавен имот на Сакскобугготски?

Понеже правителствените медии мълчат, питам директно военния министър: Вярно ли е, че по поръчка от Големия брат отвъд океана, сте договорили нов транш от леко стрелково оръжие за Саудитска Арабия на стойност 70 млн. евро?

И че възнамерявате да изпълните договора, погазвайки декларацията на Европейския парламент за налагане на оръжейно ембарго на Саудитска Арабия, оправдавайки се, че декларацията няма задължителен характер.

Велизар Енчев, Фейсбук

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни