Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Завишени ли са изкуствено цените на имотите?

Европа предупреди за риск от балон на имотния пазар у нас.

От доклад на Еврокомисията става ясно, че недвижимостите поскъпват в 25 членки, но в България темпът на нарастване превишава допустимия праг. 

Това, което притеснява Европейската комисия, е двуцифреният ръст в цените на имотите в последните две години. 

През 2016 г. имотите у нас, най-вече в големите градове, са поскъпнали с около 12%, като тази година възходът на цените продължава. Затова и за пръв път от Брюксел идва подобно предупреждение за необосновано поскъпване.

В момента Мария Георгиева живее под наем. Смята, че доходите ѝ са достатъчно стабилни, за да го заеми със заем за собствен дом. „Вместо наем ще си плащам таксата за кредит - около 800 до 1000 лв.”, посочва Георгиева пред bTV. 

Комбинацията от ниски лихви по кредитите и по-високи заплати в големите градове съживи имотния пазар, но и бързо вдигна цените с близо 25% за две години.

Около 1000 евро на квадрат е средната стойност на имот в София. Притеснителното обаче е, че виждаме и оферти от космическите 3000 евро на квадрат.

Според финансисти подобни цени са рискови. 

"Основният сегмент, който първи ще бъде застрашен от прегряване, е жилищният пазар. Комбинацията от ниски лихви и високи цени създават определен риск, защото невинаги съответната инвестиция може да се оправдае”, коментира Милена Виденова от компания за кредитно застраховане.

Съветът към купувачите е да не се изкушават от неразумно скъпи имоти, най-малкото защото се очаква лихвите да тръгнат нагоре. 

От бизнеса с недвижими имоти също смятат, че цените у нас са скочили с бърз темп, но нямат опасения, че може да се повтори кризата.

„Ако нарастването на лихвите се покачи плавно, това ще се отрази плавно и в цените на жилищата. Аз лично съм спокоен за жилищния пазар към този момент, но трябва да сме внимателни”, посочи Георги Павлов, управител на фирма за недвижими имоти. 

Според финансисти сега е добър момент да се избере заем с фиксирана лихва за максимално дълъг период.

Към момента българският пазар на имоти все още е в графа „възстановяващ се” в доклада на Еврокомисията. Предстои да видим дали ще се оправдаят прогнозите за забавяне в поскъпването на имотите.

Източник: http://dom.dir.bg/news.php?id=26642580

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!