Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БСП обърна бюджета на държавата! Депутатите в шок. Почват отново със сметките

Патриотите изненадващо подкрепиха БСП

Шок настъпи в парламента, след като БСП успя да прокара решение в бюджета на държавата, с което се отпускат допълнително 2 милиона лева за финансиране на храма "Св.Александър Невски" в София и Зографския манастир в Атон. 

Решението, предложено от депутата на левицата Васил Антонов, мина  с гласовете на ДПС и изненадващо с част от гласовете на Патриотите - при първото гласуване от ОП  7 вдигнаха "за", във второто - 4 от тях бяха "за". В залата "против" гласуваха ГЕРБ и Воля. 

Проблемът дойде от факта, че тези 2 милиона лева ги няма в приходната част, а депутатите ги гласуваха в разходната част. Така рамката на бюджета, която бе гласувана във вида, внесена от министър Горанов, става невалидна. И депутатите трябва да започнат да разглеждат сметките на хазната отначало, от член първи.

Поправката, която БСП успя да прокара, е в член 6, който урежда парите за  Министерския съвет.  

"Край! Министерският съвет остана без бюджет", извика Менда Стоянова. В залата настъпи хаос. Заседанието бе прекъснато. Депутатите останаха в шок. Сред управляващите гръмна скандал. 

Предложението бе внесено късно тази вечер, по време на извънредно удълженото поне до полунощ заседание на Народното събрание. 

От ГЕРБ реагираха, като предложиха поправката на депутата Васил Антонов да бъде гласувана отново чак на края на гледането на бюджета и едва тогава да бъде отразено и в бюджетната рамка. Така управляващите се презастраховат срещу нови неочаквани поправки, внесени от опозицията. 

След почивката депутатите решиха да продължат гласуването на следващите членове на бюджета, за да се види да не би БСП да успее да прокара и други свои предложения и утре да се върнат и да прегласуват  член първи - рамката, за да вкарат в разходната част тези 2 милиона за "Ал Невски" и Зографския манастир..  

Още през деня детутатите гласуваха да удължат днес работното си време до 23.00 часа, за да приемат сметките на държавата. Никой обаче не допускаше това, което се случи. То става за първи път.  

В пленарна зала присъстват вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Валентин Радев, енергийният министър Теменужка Петкова, социалният министър Бисер Петков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, регионалният министър Николай Нанков. 

Преди това Парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2018 г. с приходи от 23,515 млрд. лева и разходи от 11,923 млрд. лева. 

Рамката беше приета със 120 гласа „за“, 86 „против“ и 1 „въздържал се". 

Приходите от данъци са в размер на 21,040 млрд. лева.

Предоставените трансфери за общините са 3,264 млрд. лева. 

В рамката на бюджета са предвидени разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия в размер на 70 млн. лева.

В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%.

Крайното потребление ще се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите ще се ускори до 4,3 %. При засилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне 7,1 %.

През 2018 г. нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 %. В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци.

Източник:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!