Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой ще ревизира прехода? Валери Симеонов и Веселин Марешки, ли?

Красина Кръстева

Корнелия Нинова, която обикновено „стреля“ точно, но този път май удари грешната мишена.
Става дума за предложението ѝ да се съберат лидерите на парламентарно представените партии и да решат какъв е бил преходът. До тези намерения се стигна в отговор на предложението на ГЕРБ да се промени конституцията заради приватизацията.
 
Какво каза Нинова? Тя заяви: "Целта на тази среща е да потърсим съгласие за ревизията на прехода. Да не бъде това еднократен акт и ПР кампания, да не допуснем да излъжем очакванията на хората, че ще има възмездие и справедливост, а накрая да не се получи нищо. Да намерим най-верните законодателни решения и всички да се подпишем под общо предложение. На срещата ще предложа обемът на ревизията да бъде разширен - с масовата приватизация, концесии, реституция, обществени поръчки и ролята на силовите групировки през годините на прехода."
 
Да, преходът е всичко това - приватизация, реституция, силови групировки...

Но е интересно, как действащи политици, мислещи за следващите избори, ще дадат безпристрастна оценка на своите предшественици, повечето от които вече са излезли от активната политика? Някой наистина ли вярва, че това е възможно?
 
Как ще намерият съгласие за ревизията на прехода, след като политиците, които трябва да разсъждават по темата, имат различни гледни точки? Често дори независещи от партийния им цвят. Едни ще кажат, че най-тежкият грях на прехода са банковите фалити и ще посочат с пръст Жан Виденов. Други ще им отбележат, че Виденов като премиер не е имал никакво право да се меси в делата на банките. И ще върнат топката още по-рано, когато БНБ бе поставена под ръководството на Народното събрание, а не на Министерския съвет. Дело на Луканов. Някои ще нарекат Иван Костов най-големия злодей на прехода. Други ще им възразят, че Симеон Сакскобургготски е дошъл в България, за да си върне имотите. А юпитата с него, за да станат милионери. Ще има такива, които ще припомнят участието на Нинова в приватизацията и на Борисов - в охранителния бизнес. И ще украсят тези "спомени" със съответния политически нюанс.
 
"Да обхванем целия преход, да се подпишем заедно всички и да го правим само с мисълта, че трябва да отговорим на очакванията на хората за справедливост и възмездие", казва още Корнелия Нинова.
 
Думата "възмездие" е опасна в устата на политици. Защото под "възмездие" хората обикновено разбират да видят същите тези политици в раиран костюм. Политиците - същото, но всеки за своя опонент.
 
А иначе, възмездие, това е мечът на Темида. С други думи, съдебната власт. Къде са магистратите в плана на Нинова? Търсенето на възмездие, в което не участват съдии, е най-обикновено беззаконие. В демократичните държави съдът казва кой и за какво е виновен.
 
Кой ще решава какъв е бил преходът?
Валери Симеонов? Веселин Марешки? Къде бяха те в началото на същия този преход? Известно ли е на обществото с какво са се занимавали, за да могат днес да бъдат безпристрастни съдници?
Говоря за двамата, защото са лидери на относително млади организации, но пък томто те днес са в парламента. От всички партии, представени сега в българското Народно събрание, само БСП и ДПС имат колективен политически спомен за онези времена. Другите може да имат лични спомени. Защото да, Волен Сидеров, лидерът на „Атака“, от самото начало е в авангарда на промените. Като главен редактор на в. „Демокрация“, тогава орган на СДС. Но пък неговите политически прибежки са пример за следване на конюнктурата. Сините по онова време бяха апологети на бързите промени, настояваха за нежна революция, громяха БСП/БКП, която искала перестройка, а не промени. Сигурно Сидеров е писал в подкрепа на тези идеи А днес? Прегърна се с онези, на които крещеше по улиците с най-вулгарни думи. Той ли ще има безпристрастна оценка? 
 
А какво ще кажат по темата лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов? Ако представителите на БСП и на ДПС имат колективен политически спомен за годините на прехода, Борисов има лични, но също политически спомени. Защото от 2001 г. е на високи държавни позиции – първо като главен секретар на МВР, после като кмет на София и министър-председтел. Това е точно половината преход. 
 
Какво ще произтече от една политическа оценка на прехода?
Болните и старите ще станат млади и здрави?! Не! Но политиците със сигурност ще сложат пепел в душите на още две поколения. След като през 1989 – 1990 г. отричайки комунизма, заклеймиха труда, усилията, живота дори на поколенията, които бяха строили този социализъм. Добър или лош, това е бил техният живот. Сега, какво, да отречем усилията и жертвите на поколенията, които строиха капитализма?! Защото това е преходът – връщане към капитализма, ако някой си е мислил, че със свободна пазарна икономика ще се построи някакъв модерен комунизъм, т.е. от всеки според способностите, на всеки – според потребностите, най-малкото е наивен. Или не е внимавал в час по история.
 
В тази толкова революционна година – 1989-а, се навършиха и двеста години от Френската революция. По този повод страстите кипнаха - за противозаконното гилотиниране на краля и кралицата (по действащото право), за реките от кръв по площадите на Франция, „за“ и „против“ революциите въобще. А са изминали 200 години!
 
На този фон българският преход е много млад. Участниците в него – от Кръглата маса насам, бившите президенти и премиери, лидери на парламентарни групи в парламентите слез 1989 г., могат да се съберат на конференция, да се опитат да преценят „каква я мислехме, каква стана“. Но без да търсят вина. Защото за нереализирани мечти и грешни представи не се носи вина.
 
И накрая. Всяко политическо действие трябва да има смисъл. Да може да отговори на въпроса „Защо?“ Защо да се дава оценка на прехода от политици? Отговорът може да е в две посоки – за да ударят противниците си или, за да си поприказват малко на висок тон. Иначе може да забележим, че това, което вършат е с доста ниско КПД.
И още. Ако политиците се съберат и решат, че преходът е "лош", могат ли да го отменят? Как? Като одържавят приватизираните обекти? Като национализират реституираните сгради?
 
Ако пък решат, че е "добър", но е реализиран лошо, ще заприличат на комунистите от края на 89-та. И те така твърдяха - социализмът е нещо добро, но реализацията му е лоша. Този филм го гледахме.

Източник: http://epicenter.bg/article/Koy-shte-revizira-prehoda--Valeri-Simeonov-i-Veselin-Mareshli--li-/141767/11/33

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!