Tyxo.bg counter

”Галъп”: 80% искат ревизия на приватизацията

Срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото ни. Всяко политическо събитие напоследък кара българите да усещат този проблем.

Сънародниците ни широко споделят обвиненията в корупция към политическия елит и радушно възприемат всякакви намерения за ревизия

Това са част от изводите от поредния експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю сред 802 пълнолетни българи (вижте графики в галерията). 

61% се съгласяват с обвиненията на БСП към ГЕРБ за сериозна корупция. 28% не са съгласни, а 11% се колебаят. Тази обвинения се споделят от привържениците и на различните други политически формации. 

Числата ясно показват, че в очите на българите корупцията е основният проблем в страната. Който и да повдигне този въпрос, ще среща подкрепа. 

По същия начин се подкрепя и искането на ГЕРБ за разследване на приватизацията - 80% го одобряват. Както и други сондажи на „Галъп“ показаха, такива идеи се споделят почти автоматично. 

На този фон мнозинство от 59% от българите вярва на твърденията на Елена Йончева за сериозни нарушения при строителството на оградата по границата, 17% не вярват, а 24% се затрудняват да отговорят. 68% от пълнолетните българи твърдят, че са чували за филма на депутатката от БСП. Това се равнява на над 3.7 милиона души. Разбира се, не всички, които твърдят, че са чували, действително са наясно с темата, но със сигурност може да се смята, че въпросът е достигнал до милиони българи, коментират още социолозите. 

Данните показват също, че над 600 хиляди души досега са гледали филма. Очевидно темата за оградата по границaта се превръща в централна за обществото ни. В нея се оглеждат и европейският проблем с миграцията, и българската тревога от корупция. Затова и тази тема ще събира интерес и занапред – дори и по инерция, допълват от "Галъп".

Изследването е проведено по панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната. Абсолютна максимална грешка ± 3.5 при 50% дялове, 1% от извадката отговаря на около 55 хил. души. 

Източник: http://dnes.dir.bg/news/privatizatzia-galap-revizia-26636083?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни