Tyxo.bg counter

Илиян Василев: Два месеца крият за радиоактивно замърсяване в Челябинск

"Няма никаква разлика между Путинова Русия и Сталиновия Съветски съюз. Градът (Челябинска)е отцепен, крият ДВА МЕСЕЦА радиоактивно замърсяване. Хората не могат да дишат. И мълчат, мълчат", написа в профила си във Фейсбук бившият ни посланик в Русия Илиян Василев по повод непотвърдената официално информация, че Челябинск и Челябинска област са радиокативно замърсени.

"Ако не знаете освен Чернобил и Фукушима има още една ядрена катастрофа, която руснаците държат двадесет години в тайна - това е трагедия в Озерск, където на 22 септември 1957 година избухва 300 литров резервоар с високорадиокативни отпадъци. Не се знае колко хора за загинали, защото градът е секретен, няма го на картите и никакви новини не излизат от там. Трагедията е известна като Киштимската трагедия по името на най-близко разположения несекретен град", разказва той.

"Вчера Гринпийс Русия са локализирали по-високи норми на замърсяване около завода на Росатом "Маяк" в Челябинска област.  Вече писах, че Росатом е част от военния комплекс на Русия - като си даваме парите за ядрени реактори, подпомагаме военната ядрена програма на Русия.

Не съм сигурен какво точно става - само зная, че преди тридесет години ме излъгаха и облъчиха доста хора в цяла Европа и доста хора умряха преждевременно заради облъчване. Сега просто не вярвам на нищо, което идва като официални новини от там. Ако не бяха французите - вероятно нямаше да разберем.
Идиотското е овчедушието и на българските власти, които вместо заедно с другите страни членки да притискат Москва да допусне независими наблюдатели, мълчат и правят политика", коментира Василев.

"Не съм експерт, само предавам казаното от Jean-Christophe Gariel, от френският Институт за Радиологечска Защита и Ядрена безопасност - French Institute for Radiological Protection and Nuclear Safety (IRSN), отбеляза, че ако този инцидент се беше случил във Франция, властите незабавно са щели да евакуират всеки в радиус от един - два километра около площадката на аварията", пише още той.

"Знаете ли каква е била реакцията на шефа на службата, която трябва да предупреди руските граждани за аварията - препоръча да се пие бира!?! И то след като два месеца крият за случилото се. Ето това е разликата между цивилизования свят и Русия. Аварии стават навсякъде. Но в нормалния свят ще реагират веднага, дори е по вероятно да създадат истерия от съревноваващите си медии да направят по-голяма история. Но никога няма да държат в тайна от своя народ", завършва постът на Илиян Василев.

Източник: http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/i-vasilev-za-chelyabinsk-dva-mesetsa-kriyat-radioaktivno-zamarsyavane

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни