Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Симеонов: Аз съм против разтурянето на коалицията, защото това управление е успешно и носи добри икономически показатели

За стабилността на коалицията, оградата по границата, скандалът и оставката на Димитър Главчев и поведението на опозицията проговори вицепремиерът Валери Симеонов. Има политически опоненти, които искат в капка вода да удавят своите противници, но няма да стане, отсече вицепремиерът.
Запитан дали такъв е случаят с филма на Елена Йончева Симеонов се учуди каква връзка има между него и филма „Граница“. Нито съм вътрешен министър, нито съм областен управител. Но, да, моя беше идеята за оградата и сега осъществявам контрол. Всъщност там съдената от мен Елена Йончева е изнесла поверителна информация. Там има злоупотреба с документи. Нека видим и там какво ще излезе. Но в едно нещо съм съгласен с Йончева – на границата има корупционни схеми, но не е права, че те са покровителствани от висшите етажи на властта. А този филм беше като предаването „Бразди“ от едно време, смята Симеонов.

Онзи ден бях в гранично поделение „Средец“. Войниците ми споделиха, че ги пускат сами по границата по двама и трима, без да ги комбинират с гранични полицаи.

Възможността за корумпиране на войниците е малка, тъй като ги сменят на 15 дена. Възможността за корупционна практика е при граничните полицаи. Разквартироването им става в квартири в Средец, които се дават от други гранични полицаи. Тези, които си живеят и работят там, се настаняват в къщите им други полицаи, които са командировани там. И така те бързо могат да влязат в комбина, посочи Симеонов. Утре, на съвещание за оградата с участието на Гранична полиция, вицепремиерът ще сподели наблюденията си.
Миналата седмица в четвъртък обсъждахме този филм, в който има доста манипулация и пропаганда. Йончева потвърди в своите отговори на мои въпроси тези неща. За мен това е великата българска ограда, а групите, които тя показа, едната е следена от Турция и при прехвърлянето от трафикантите е трябвало да бъдат заловени. И тази акция е била провалена заради Йончева, чийто шофьор е уволнен за трафик граничен полицай, посочи Симеонов.

Тя е направила кинаджийски трикове, какво ще вика гранични полицаи, попита той.
На въпрос сам ли води битките си или има подкрепата на премиера, вицепремиерът посочи, че правителството е коалиционно. Смятам, че в една коалиция трябва да има едни нормални отношения и нормална коалиционна култура. Част от решенията, свързани с кадри и обща национална политика не е редно да ги научаваме от медиите. Оставката на г-н Главчев беше голяма изненада, а на следващия ден имаше политически съвет на коалицията, където коментирахме инцидента в Народното събрание. Но не стана въпрос за оставки. На другия ден около 9 часа гръмна новината и аз изобщо не бях информиран. Оказа се, че изведнъж Главчев си е подал оставката. По принцип оставките са лични, но те винаги се съгласуват. Предходните оставки са консултирани – на ген. Петров, на Антон Тодоров, на Делян Добрев….Но не смятам, че трябва по този начин се укротява опозицията. Защото оттук нататък ще има стремителна ескалация на рекет. Корнелия Нинова се прави на джихадистка с пояс с бомби, която държи бутона. А ние се опитваме да гоним котка с щафета салам, смята лидерът на Патриотичния фронт.

На въпрос дали е обиден, Симеонов каза, че след като е коалиционен партньор е редно по основните въпроси да бъде информиран. Вярно е, ние сме три пъти по-малки от ГЕРБ в парламента. Но въпреки всичко, ние участваме с имената си и партиите в коалицията и е редно големите въпроси да бъдат обсъждани с нас, отсече Симеонов, като уточни, че изразява лична позиция. Видяхме се с Каракачанов и Сидеров и се разбрахме тази вечер да бъда обран, и ето, аз съм обран, посочи вицепремиерът и лидер на Патриотичния фронт.

Какво следва, ако Обединени патриоти се разсърдят? Борисов да си отговори на въпроса дали иска правителство на малцинството. Но аз съм против разтурянето на коалицията, защото това управление е успешно и носи добри икономически показатели. А ако се разсърдим след скандал и се разтурим, кой идва след нас – ДПС и БСП? По-добре да имаме ежеседмични скандали с ГЕРБ, но да не идват те на власт, посочи вицепремиерът. И допълни, че все пак е редно да се урегулира диалогът в коалицията. Вицепремиерът Валери Симеонов поиска право на отговор по БНТ, където гости на „Още от деня“ отправили към него големи лъжи и обиди. На 3 ноември в предаването „Още от деня“, когато гости бяха Валерия Велева и Георги Харизанов, бях споменат в много лош план. Тя каза, че около мен има няколко решения на съда, влезли в сила. И се поставя въпрос как така съм осъден и до какви високи постове съм стигнал. Няма никаква осъдителна присъда към мен, има отхвърлени искове. Няма нищо подобно от това, няма никакви закононарушения по оградата, така че, няма начин да има осъдени. Внушава се, че аз имам връзка с каналджии – това е клевета и лъжа и моите юристи ще разгледат въпроса и ако мога, ще я съдя. Аз не съм осъден, присъдата е тогава, когато излезе на трета инстанция. Аз съм обжалвал едно решение на бургаския съд за езика на омразата. Няма такъв термин „реч на омразата“. Това са приказки на ДПС, на „Къръдъйъ“, които са царе на езика на любовта, коментира Валери Симеонов.

Отношението на тази госпожа тя го демонстрира в нейния нечетен сайт. Харизанов също отправи обиди към мен, той поде темата. Водещият трябваше да ограничи в приказките тези хора, защото те разпространяват лъжи, коментира Симеонов. Симеонов призна, че никога няма да се разбере с министъра на туризма Николина Ангелкова, особено заради това, че е събрала представители на групировки, притежатели на заведенията по морето, и нарича това обществено обсъждане.
Дразни ме самонадеяното поведение на министърката, която не зачита нито премиера, нито вицепремиера, посочи още той.

Източник: http://bgjournal.info/simeonov-az-sam-protiv-razturyaneto-na-koalitsiyata-zashtoto-tova-upravlenie-e-uspeshno-i-nosi-dobri-ikonomitcheski-pokazateli/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!