Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Само един студент се осмели да зададе остър въпрс на Борисов: Община Тетевен е пълна с неграмотници! Магистрала „Хемус” е отвратителна...

Само един студент от УНСС се осмели да зададе по-остър и смислен въпрос на премиера Борисов по време на лекцията му за "България, Европа, Балканите и света".
 
Първите три въпроса явно бяха "подготвени" и шлифовани в стил "брюкселски клишета", които дори повтаряха това, което премиерът вече бе казал.
 
Накрая студент от последия ред на препълнената зала извика : Община Тетевен, откъдето съм, е пълна с некадърници, магистрала „Хемус” е отвратителна, както и други пътища, не може хората да гласуват за кметове.."
Вероятно напористият младеж щеше да изброява още, ако премиерът не бе го прекъснал: "За Олимпиадата в Атина оправихме АМ „Струма”, сега започваме „Хемус”. „Започвате я заради инцидента с Ечемишка”, контрира студентът.
 
Премиерът продължи с изброяването на инфраструктурните обекти, а за  община Тетевен отговори: "Като се върнеш в Тетевен, ще те изберат, ще станеш кмет и ще решиш проблема с некадърниците. Това е най-хубавото на демокрацията - да можеш да се кандидатираш, да представиш програмата си и хората да те изберат, заяви министър-председателят".  

Ето и диалогът между премиера и студентите, проведен след лекцията му:

- Смятате ли, че българското председателство ще ни даде предимство в усилията ни за влизане в Еврозоната и Шенген?
- Българското председателство не означава, че управляваме Европейския съвет. Предимство не дава. Предимство дава, че ако можеш дипломатично, с уважение да поставиш тема и колегите да я разгледат. За Шенген - Шенген ще се преработи. Безконтролното движение не е това, което Европа е очаквала. Шенген тепърва ще се преработва. Има и държави, които не трябва изобщо да са там. По отношение на еврозоната - нашите финансови и икономически параметри са такива, че не представляваме никакъв риск за нея, така че съм оптимист за чакалнята.

Последваха още два въпроса от студенти за прогнозите в развитието на ЕС, в отговори на които Борисов подчерта, че "догодина Индия ще стане пета икономика, но нашата майка си е Европа". За санкциите срещу Русия той повтори българската позиция, че трябва да се спазват Минските споразумения и че ключовата думичка е "мир". Към мир трябва да се стремим всички. Ние трябва да сме добре и с Русия, и с Турция, и с Иран.

Последният нефризиран въпрос бе от Георги от Тетевен, който стана от последния ред на залата:

- От град Тетевен съм аз. В съзнателния ми живот, малък, промяна не виждам. Младите хора ги няма, пътят е отвратителен, магистрала "Хемус" е в дупки. Община Тетевен е пълна с неграмотници. Не може някакви хора, които са от селата, да избират местния кмет...
Преди да чуе въпроса, Борисов му отвърна:
- "За Олимпиадата в Атина оправихме АМ „Струма”, сега започваме „Хемус”.

-  Започвате я заради инцидента с "Ечемишка”
-  Като се върнеш там, ще те изберат на избори за кмет...

-  Не е толкова лесно, отговори момчето, не се дава път на младите хора.
- Само с тази програма, отговори Борисов, да влязат в училище неграмотните, 17 500 са влезли в училищата. Пожелавам ти успех. Истината е точно тая, това е демокрацията. Излизаш, казваш си програмата, ще те изберат хората... 

С това лекцията на Борисов приключи. Студентите от УНСС пропуснаха шанса за истински разговор с министър-председателя по въпроси за тяхното бъдеще, които ги вълнуват. Темите, които той засегна в лекцията си предполагаха активно мислене, което младежите не показаха.

Източник: http://epicenter.bg/article/Samo-edin-student-v-UNSS-se-osmeli-da-zadade-ostar-vaprs-na-premiera/141206/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!