Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Трус във властта! Симеонов гневен: Борисов се държи като самовластен властелин, управлява и НС!

Оставката на председателя на парламента Димитър Главчев е еднолично решение на премиера. Ние научихме от медиите за действията му. Борисов се лъже, че така ще усмири дребнавата Корнелия Нинова, казва вицепремиерът

Вицепремиерът и съпредседател на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов атакува премиера Бойко Борисов. Причината за това е оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. В интервю за ПИК, Симеонов казва, че е той и колегите му Красимир Каракачанов и Волен Сидеров са силно възмутени от поведението на Бойко Борисов, който се държал като самовластен властелин и управлявал дори и Народното събрание. Както е известно, в петък премиерът бе в парламента и след разговор с Димитър Главчев, последният депозира оставката си като председател на парламента.
 
„Той (Бойко Борисов, б.р.) продължава да се държи в политиката като самовластен, като властелин, като едноличен лидер. За пореден път той забравя, че по стечение на обстоятелствата на политическата логика в момента е министър-председател на коалиционно правителство и в парламента има коалиция от две политически сили. Изключително некоректно е аз да научавам от медиите за поредното освобождаване на човек, и то на председател на Народното събрание”, казва вицепремиерът. Той обясни, че в началото на 44-ия парламент ГЕРБ са водили преговори с „Обединени патриоти“, в резултат на които Главчев е получил подкрепата на националистите.

Според Валери Симеонов, оставката на шефа на парламента е еднолично решение на премиера. „Борисов решава това еднолично. Повтарям, че това е еднолично поведение, което е недопустимо в коалиционен формат. Още повече, че с тази намеса в парламента Борисов прави поредна грешка, защото той не е лидер на партия, след като е министър-председател. На първо място е премиер и не трябва да забравя това. Няма защо да се допитват до него председателят на НС или депутатите дали да подадат оставка или не. Това е абсолютен гаф! Ако са искали да обменят мнение, можеше да се видят с Главчев някъде вечерта, а не в парламента. Какво е това демонстративно отиване в парламента и отстраняване на председателя на Народното събрание? И после ще оспорваме упреците на опозицията, че изпълнителната власт командва законодателната. Как ще стане, като вече има три такива случая – с Делян Добрев, с Антон Тодоров и сега с Главчев. Министър-председател три пъти да се намесва за решения, свързани с парламентарна група, някак е доста компрометиращо“, заявява Валери Симеонов.

От думите му стана ясно, че и тримата съпредседатели на „Обединени патриоти“ за научили за оставката на Димитър Главчев от медиите. "Председателят на Народното събрание, когото сме го спасявали, като имаше вот на недоверие към него, изведнъж ще го махат. Откъде накъде? Да си кажем истината – това е голяма грешка и огромна заблуда, която е вероятно на Борисов. Ако той мисли, че това ще укроти доста дребнаво играещата лидерка на БСП Корнелия Нинова, бърка...“, казва Валери Симеонов.

Според него Нинова рекетирала управляващите, а освен това имала навик често да си променя мнението, не държала и на думата си. „Отсега мога да кажа, че тази сделка няма да се осъществи и ако тя е да се укротят за няколко месеца, знам, че това няма да стане. Това е едно капризно дете, което е усетило силата на своето действие върху родителите“, казва Симеонов.

Вицепремиерът съобщава, че в парламентарната група на ГЕРБ има силно недоволство от поведението на Бойко Борисов. Симеонов казва директно, че герберите са били против оставката на Димитър Главчев. „Те са против, и ние сме против и какво излиза – че Борисов еднолично взима решения и управлява не само държавата, а управлява и Народното събрание. Не знам как ще оборим едно такова твърдение на опозицията, че изпълнителната власт се меси в законодателната власт. Не виждам как ще го оборим…“, продължава вицепремиерът.

Валери Симеонов заплашва, че е възможно „Обединени патриоти“ да напусната управлението. „Да си решава Борисов дали иска еднолично управление или коалиция. Ако иска кабинет на малцинството – няма никакъв проблем!“, заявява още той.

Източник: http://epicenter.bg/article/Trus-vav-vlastta--Simeonov-gneven--Borisov-se-darzhi-kato-samovlasten-vlastelin--upravlyava-i-NS-/141151/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!