Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Не е ли обида, когато Борисов казва, че българинът трябва да бъде държан на къса каишка, като куче?

Оставката на Димитър Главчев е една добра новина за България, защото последният път той буквално отне правото на лидера на най-голямата опозиционна партия да говори от трибуната на Народното събрание, без да има причина за това.

Това каза депутатът от БСП Елена Йончева.

Това беше в нарушение на всички демократични принципи. Но това не е изключение. Неговото поведение беше последователно, методично нарушаване на правата на опозицията и правото на нейната изява в парламента“, посочи пред Дарик народната представителка. Йончева изрази надежда новоизбраният председател на парламента Цвета Караянчева да бъде по-диалогична. „Смятам, че Караянчева вероятно ще се поучи от грешките и начина, по който водеше Димитър Главчев“, допълни тя. На въпрос дали и Иво Христов от БСП трябва да подаде оставка заради репликата за „80 процента дебилни българи“, Йончева обясни, че Христов се е извинил и е признал, че думите му са неуместни и попита.

„Когато Бойко Борисов казва, че българинът трябва да бъде държан на къса каишка, като куче, какво означава това? А това не е ли обида, казана от един министър-председател? И тук – Димитър Главчев и начинът, по който той водеше, особено отнемане на правото на опозицията да говори последния път, това е отнемане на правото на словото. Когато няма свободно слово, няма обществен дебат. Искам да ви напомня, че преди пет дни една от най-големите европейски и световни медии „Ерефи“ каза, че в България има пълна липса на прозрачност в обществения дебат с цел да се улесни правителството в политическата му дейност и да се прикрият проблеми“, посочи Елена Йончева. По повод филма си „Граница“ и дали е редно депутат да снима журналистически разследвания, Елена Йончева заяви, че един депутат трябва да използва всички средства, които му дава законът.

„Аз използвах всички инструменти, с които разполагам, и подадохме сигнал в Прокуратурата и ДАНС с всички налични документи, като в този филми се показват само част от тези документи. ДАНС и Прокуратурата в момента разследват тази огромна корупционна сделка и според мен това е безпрецедентна корупция, защото става дума за кражба от националната сигурност на България. Кражба по начин, по който се вижда. На място, ако се отиде, се вижда, че става дума за огромна кражба. Поканиха ме и на разговор преди няколко месеца, в който споделих своите впечатления пред ДАНС и прокуратурата. След това като депутат мога да задавам въпроси до съответния министър. Зададох въпроси и към служебния министър, към настоящия министър и от това цялата информация, която се появява в публичното пространство, тя потъва. Ще има ли политическа воля, за да се даде гласност на резултата от това, което ще установят ДАНС и Прокуратурата? Дали нашата съдебна система наистина е независима? Следващият инструмент ми е и разследващата журналистика“, каза Йончева.

Източник: Фрог нюз

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!