Tyxo.bg counter

Мугабе бил готов да умре, но оставка не дава

Десетки хиляди изпълниха улиците на Хараре и поискаха оставката на президента Робърт Мугабе | Сн.: БТА

Президентът на Зимбабве и съпругата му Грейс са "готови да умрат в името на правдата" и нямат намерение да се оттеглят доброволно, въпреки протестите.
Те нямат намерение да се оттеглят доброволно, за да легитимират военния преврат от тази седмица, заяви техен племенник в Република Южна Африка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Племенникът добави, че Мугабе почти не е спал, откакто военните завзеха властта в сряда, но че иначе здравето му е добро.

Десетки хиляди зимбабвийци изпълниха улиците на Хараре и потеглиха на шествие с песни и танци, въодушевени от очакваното падане от власт на президента Робърт Мугабе, който управлява африканската държава от 37 години.

В сцени, напомнящи падането на румънския диктатор Николае Чаушеску през 1989 г., мъже, жени и деца прегръщаха войници, след като армията предприе тази седмица стъпки към отстраняването на единствения управник, който Зимбабве познава от независимостта си през 1980 г.

"Не на династията Мугабе" и "Достатъчно, Мугабе трябва да си ходи", гласяха някои от плакатите на тази демонстрация, с която завършва седмица на безпрецедентна политическа криза в Зимбабве, където армията пое контрол върху страната и постави под домашен арест държавния глава, съобщи Франс прес.

Тежко въоръжени военни обаче спряха многохилядната тълпа, която се запъти към президентския дворец в Хараре, за да поиска оставката на Мугабе. В знак на протест участниците в демонстрацията изпонасядаха на шосето, на около 200 метра от сградата.

Държавната телевизия излъчи кадри от митинг, на който оратори критикуват открито президента и първата дама Грейс Мугабе, чиито опити да наследи съпруга си начело на страната бяха един от факторите за действията на армията, съобщи Асошиейтед прес и отбеляза, че подобни демонстрации доскоро бяха нещо немислимо.

Намесата на армията е повратен момент в управлението на Мугабе, белязано с репресии срещу всякакъв вид опозиция и тежка икономическа криза - около 90 процента от населението в трудоспособна възраст е безработно.

Със своите 93 години Мугабе е най-възрастният действащ държавен глава на планетата. Той изпада във все по-голяма изолация, изоставен от най-ценните си съюзници - след армията регионалните секции на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) също поискаха оставката му.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/zimbabve-robart-mugabe-26603939?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни