Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Диетолози: Тези храни се ядат неправилно

Броколи

То се слави като един от най-полезните продукти на планетата заради високото съдържание на витамин С, хлорофил,
антиоксиданти, фибри и много други жизненонеобходими за тялото вещества. Как да се възползваме най-пълноценно от тях? През 2009 г. китайски учени са установили, че е най-добре да консумираме броколито сурово или на пара. Никакво дълго пържене, печене или задушване. Дори само две минути престой в зеленчуков бульон убива значителна част от полезните свойства на броколито. Още нещо важно – ако консумирате само горната част на този зеленчук, правите огромна грешка, защото в стъблото се съдържа най-голямо количество витамин А, С и К, а също и вещества, които помагат за детоксикация на организма.

Домати

Всеизвестно е, че свежите червени зеленчуци са богати на витамини, сред които особено важен е ликопенът – фитонутриент, спомагащ за предотвратяване развитието на сърдечносъдови и възпалителни заболявания.

За да се възползваме в максимална степен от синтеза на ликопен обаче, трябва да подложим доматите на топлинна обработка – да ги сварим, изпечем или изпържим. Учени са установили, че максимално съдържание на антиоксиданти в доматите се достига при обработка на температура от 90°С. Затова чудесен и здравословен вариант са салатите от зеленчуци на грил.

Месо

За мнозина препечената коричка е най-апетитната част от месото, приготвено на открит огън
Имайте предвид обаче, че препечените ъгълчета на пържолата съдържат вредни вещества и е най-добре да се откажем от консумацията им. Някои диетолози твърдят, че може да избегнем нездравословните ефекти, като преди готвене натрием месото с джинджифил (сушен или пресен) – по този начин ще избегнем образуването на токсични вещества, които се отделят при приготвянето на мазно месо на висока температура.

Кисело мляко

Обикновено когато отворим кофичката с кисело мляко, забелязваме на повърхността малко течност – която често, без да се замислим, изхвърляме в мивката. Специалистите съветват да се откажем от този навик. Тази течност е изключително богата на протеини, витамин В12, калций, фосфор и други минерали. Затова просто разбъркайте киселото мляко – така ще съхраните всички полезни вещества в него. Бъдете внимателни, когато използвате кисело мляко за сосове към топли храни. Полезните киселомлечни бактерии са несъвместими с топлината. Ако сте привърженик на нискокалоричните диети, трябва да преосмислите отношението си към обезмасленото мляко. То е напълно безполезно – според експертите, когато се отстрани мазнината от млякото, съдържащите се в него витамини и минерали започват да „работят“ в тялото ни по друг, понякога напълно непредсказуем начин.

Източник: https://bolime.net/dietolozi-tezi-tri-hrani-se-yadat-nepravilno/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!