Tyxo.bg counter

Умирай трудно! Изнесоха кошмарни данни за здравеопазването у нас! Вижте броя на жертвите!

Почти всеки трети българин е жертва на здравеопазването у нас!

Това каза доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Всеки трети едва събира пари за разходите, свързани със здравето му, или ако се наложи да влезе в болница да си плати всички разходи, свързани с избор на екип, манипулации и други узаконени форми на рекет.

Всеки 10-ти е взимал заем, за да може да плати неочаквана операция, или лечение на някаква по-сериозна диагноза от грип например. А в болницата се оказвало, че има още няколко неоткрити досега заболявания и се налага те също да се лекуват. Но Здравната каса не отпускала пари за тях.

И всичко това се случвало само  с осигурени пациенти. Неосигурените не влизат в проучването.

Над 50% от разходите за здраве у нас се поемат от болните, а тенденцията е все повече  държавата да прехвърля финансовата тежест за лечение върху хората, каза още доц. Ивков. Този процент в останалите  държави от ЕС варира между 5 и 20%, подчерта той.

Ако един член от семейството се разболее, разходите достигат достигат до фаталните  36% от доходите на цялата фамилия. И то при положение, че заболяването е от често срещаните, налага се само няколко дни престой в болница, или 10 дни домашно лечение. Разходите само за лекарства буквално срутват семейния бюджет и всички останали се лишават от пълноценна храна или други жизнено необходими неща,  за да купят необходимите хапчета и сиропи, които пък у нас са едни от най-скъпоструващите в сравнение с останалите страни около нас.

И още по-страшно.  Близо всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, заяви  доц. Здравка Тонева от същия институт. Селските здравни служби почти не съществуват, в малките селища аптеки няма, хората трябва да пътуват с километри, за да потърсят медицинска помощ и да си купят лекарства, а огромна част от тях нямат пари да го сторят.

Тази част от населението у нас е оставена на доизживяване и българите си умират вкъщи, без дори да стане ясно от какво са боледували. Умират, защото не са били диагностицирани и не са се лекували.

Нещо като в средновековието!

Нещо като „По жицата“ в издирване на бялата лястовица.

Нещо като в държава от третия свят, с единия крак в четвъртия.

Нещо, като нищо на света!

А в същото време у нас никнат една след друга части болници.

Бялата мафия се рекламира на всеки ъгъл.

Лекари ни гледат в джоба, а не в здравната книжка.

Лекуват ни от едно, умираме от друго. Но не и преди да сме похарчили всичките си спестявания и преди да сме заложили апартамента си. Или продали някоя друга нивичка.

Иначе по конституция у нас здравеопазването е безплатно!

Но само на Оня свят!

Автор: Станислава Славова, Skandalno.net

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни