Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова в гневна реч: Борисов е страхливец! Руши институциите в държавата! Цветанов: Да наричате премиера страхливец, е смехотворно


В изключително остра реч лидерът на БСП Корнелия Нинова отново скочи от трибуната на Народното събрание на премиера Борисов. Соцлидерката го обвини в нарушаване на Конституцията и рушене на институциите. И го нарече "страхливец". Той унишава институцията парламент и съсипва правовата държава, посичи гневно Нинова.
 
Тя се обърна и към вицепремиера Томислав Дончев, който по думите й представял в залата противоконституционно новия здравен министър и попита, кога министър-председателя му е прехвърлил премиерските задължения. 
 
 "Знам, че ме гледа в момента и ще се обърна към него. Като е знаел за проверката за д-р Петров и прокурорското решение, защо го назначи за здравен министър?", запита Нинова. 
 
Това, което се случва днес в залата на НС, е ярък образ на управлението на ГЕРБ и на лицето на Бойко Борисов, а то е следното: първо, министър-председателят Бойко Борсов нарушава системно Конституцията и законите на страната.

Уважаеми г-н Дончев, с какво пълномощно представяте тук кандидатура на здравен министър, след като Конституцията и законите на страната казват, че това го прави министър-председателят единствено и не е допусната друга възможност.

Кога министър-председателят Бойко Борсов Ви прехвърли пълномощията си на премиер? Вашето предложение, г-н Дончев, е нелегитимно по смисъла на Конституцията и законите на страната.

Второ, министър-председателят Борисов системно руши институциите в страната. Не за първи път, но сега е изключително ярък образ, защото се приема член на кабинета му, той зачерква Народното събрание, като институция в България и то най-висшата – парламентарната република. После не се сърдете, че парламентът е с най-ниското доверие в страната.
Не ви ли е унизително, колеги от ГЕРБ? Вашият министър-председател, Вас не уважава с присъствието си, оставете опозицията.

Да не споменавам какви определения Ви е давал като народни представители.
Борисов нарушава Конституция, руши институции и е страхлив! Защо не е тук да отговаря на въпроси?

Винаги, когато стане напечено, този човек се крие. Много е добър на снимки, на усмивки, прегръдки, на ПР, но когато трябва да се носи отговорност, се крие. Питам, задочно, защото знам, че ни гледа.

Г-н Борисов, защо посочихте д-р Петров за министър, след като от март месец 2017 година знаете за проверката на Сметната палата и проверката на прокуратурата – затова, че е сключвал договори, с които е облагодетелствал близките си. Вие сте го знаели и въпреки това сте го предложили. Ето още един елемент на лицето на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов. За ГЕРБ конфликтът на интереси, облагодетелстването от властта нямат никакво значение. Това за тях е нещо нормално. Видяхме го при шуробаджанащината, при „Кумгейт“, при Делян Добрев. За ГЕРБ няма никакво значение, че някой се облагодетелства от властта. Дори и заради това той заслужава висок пост.

Втори въпрос, г-н Борисов – след като подаде оставка д-р Петров, масово, и експерти, и лекари, депутати от ГЕРБ и министри, казаха, че той е станал жертва на игра на лобита в здравеопазването. Вчера, когато обсъждаме бюджета на Здравната каса, доживяхме депутат от ГЕРБ, от здравната комисия, да каже: „тук в залата не присъства министър на здравеопазването, защото в здравеопазването има много интереси“. Г-н Борисов, защо приехте тази оставка и чий интерес обслужихте с нея?
Затова го няма тук, защото трябва да каже защо го назначи, след като е в конфликт на интереси и му тече прокурорска проверка и защо го освободи, след като е натиснат от лобита и кои са те.

Какво предлагате с кандидатурата на г-н Ананиев? Нищо! Той и сега е в Надзорния съвет на Здравната каса. Той е част от проблема и сега в здравеопазването. Какво ще се промени от избирането на този или онзи здравен министър? За 8 години от ГЕРБ са сменили 7 министри на здравеопазването - по един на година.

Какво показва това – кадрова немощ или министрите се сменят под натиск на това или онова лоби? Ето, още една характеристика на лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов. Решенията не се взимат в интерес на системата, не в интерес на пациентите и не в интерес на обществото, а на това или онова лоби, и което надделее.

През това време – закрити болници, хората нямат достъп до здравеопазване, умират по улиците, лекарствата на бомбастични цени, фармацевтична мафия и всичко останало. Това, което днес се случва, е обобщение на образа на ГЕРБ, на модела на управление на ГЕРБ и на личния образ на Бойко Борисов. 

Източник: http://epicenter.bg/article/Ninova-v-gnevna-rech-ot-tribunata--Borisov-e-strahlivets--Rushi-institutsiite-v-darzhavata/140459/2/0

Цветанов към Нинова: Да наричате премиера страхливец, е смехотворно

Да наричате премиера страхливец, е смехотворно, вие не можете да дисциплинирате депутатите си, които обиждат българските граждани. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в реплика към Корнелия Нинова, предаде Агенция „Фокус“. 

 Тя поиска премирът да дойде лично и да представи новия министър на здравеопазването и нарече Борисов "страхливец", заради отказа му да се яви пред депутатите.

„Смятам, че това, което беше казано от Данаил Кирилов, е юридическата страна. Вие винаги, когато излизате от тази трибуна можете да представите нещата толкова популистки и толкова неаргументирано, че винаги може да внесете определено внушение във вашата парламентарна група. Когато имате страх във вашата парламентарна група да взимате ясни политически решения за това дали един народен представител обижда българските граждани и нарича 80% от тях дебили, това е страх. Когато вие толерирате, ваши кандидати за народни представители в студиото да се отнасят с неуважение към хората, които са репресирани от комунизма, това е страх. Вие не можете да вземете никакво ясно, аргументирано политическо решение, за да се разграничите от тези неща, които са неестествени и не трябва да ги има в българския политически живот“, коментира Цветанов. 

По думите му проф. Иво Христов е станал антиевропеец.

"Това, което доц. Иво Христов направи го превърна в антиевропеец. Той съветваше Лучников за приватизацията. Сега мина на другата крайност и иска да излиза от ЕС. Това е страх. Това е липса на политическа дисциплина. За разлика от БСП, ГЕРБ и Борисов са смели и ще продължим със същия устрем да управляваме страната“, отсече вторият в ГЕРБ.

„Вие, самите и вашата ПГ искате да излезем от ЕС. Имаше народни представители, които излизаха от тази парламентарна трибуна само преди две седмици и те казваха, че трябва да има референдум за НАТО и ЕС. Ето това е страх, ето това е липса на политическа позиция, за да се разграничите от тези си народни представители, които ронят престижа на страната и ни отдалечеват от европейските ценности. ПП ГЕРБ и министър-председателят на България са хората, които са смели“, заяви Цветанов. 

"Хайде да не си мерим смелостта - обяснете на Борисов, че освен политическата си сила, унижава парламента и съсипва правовата държава", отговори на свой ред Нинова на Цветанов. 

„Типичен е за вас този тон, но това е супер елементарна манипулация. Не го правете, защото е още един елемент в принизяването на авторитета на парламента. Ако трябва да ви отговоря по този начин, ще ви кажа: с каква смелост взехте решението за Делян Добрев? Или с каква смелост взехте решение за Антон Тодоров. Дайте да не си мерим смелостта тук в тази зала“, каза Нинова. Тя призова да се настоява пред изпълнителната власт да уважава законодателната, защото това са принципите на Конституцията - разделението на властите и парламентарната република. „Сигурно формално, ако започнем да четем Конституцията ще видим, че писменото предложението на министър-председателя е направено формално. Аз питам с кой законодателен акт министър-председателят е упълномощил Томислав Дончев да му изпълни неговите задължения по Конституция. Дайте да не се формализираме върху това. Факт е, вдигнете малко равнището, можем да спорим по текстовете на Конституцията до утре. Нищо няма да допринесем за демокрацията и правовата държава. Щом вие сте готови да се самоунижавате като приемате това отношение на министър-председателя към парламента - правете го. Лошото е, че освен върху вас, това унижение пада върху институцията. Ние не сме готови на това унижение и собствено, и на институцията. Хвалете го, оправдавайте го“, заяви Нинова. 

По думите й не може да се отрече факта, че премиерът не идва на парламентарен контрол и това е системно отношение към институцията Парламент. 

„Прогледнете, ако не искате публично, съберете се и говорете с този човек. Обяснете му, че освен, че унижава политическата си сила, унижава институцията Парламент, съсипва правовата държава и Конституцията“, заяви Нинова. 

"Не мога да разбера основанията, на които се позовавате в този дебат, изисквайки личното присъствие на министър-председателя в НС, цитирайки конституционни текстове и текстове от правилника." Така депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов репликира по-рано изказването на Корнелия Нинова, в което тя заяви, че премиерът Бойко Борисов нарушава Конституцията, като не се явява в НС за назначаването на нов здравен министър. 

„Според чл.84 т.6 НС избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение МС. Оттам нататък извършва промени“, обясни той и показа предложението на премиера. 
„Това предложение беше представено от зам.-министър-председателя Томислав Дончев. Четем и правилника - чл.65 членовете на МС имат право да присъстват на заседанията на НС, могат да вземат думата, когато поискат“, уточни Данаил Кирилов. 

„Това не е задължение, не бъркайте парламентарния контрол, който е съвсем друг институт и в този случай няма нищо общо“, допълни той. „Предложението е валидно, оформено надлежно и би следвало да се разглежда добросъвестно, без да се ескалира напрежение или да се спекулира с действителните факти“, заяви Данаил Кирилов.

http://epicenter.bg/article/Tsvetanov-kam-Ninova--Da-narichate-premiera-strahlivets-e-smehotvorno-/140462/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!