Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Приватизационните престъпници да се наказват

Президентът Румен Радев за първи път коментира идеята на управляващите да ревизират приватизацията през годините на прехода.
В специално интервю за "Панорама" държавният глава обяви, че са необходими наказания за престъпленията по време на приватизацията.

"Необходимостта от наказание за престъпление по време на приватизацията е повече от очевидна и това трябва да се случи. Всички го очакваме и то отдавна. И тук аз приветствам предложенията на управляващите, но трябва да знаят, че отговорност трябва да носят не само престъпилите закона при приватизацията, но и виновните за липсата на въздействие. Истинската ангажираност е в разкриване на схемите", обясни Радев.

Президентът обаче допълни, че е песимист по отношение на ефективността на новия закон на управляващите. Според него, с предложението да отпадне давността за престъпление по време приватизацията, управляващите сами си нанасят удар.

"Вижте какво интересно става в последните дни. С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията всъщност нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така - тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции. Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", заяви Радев.

Война срещу президентската институция

Според Румен Радев има война срещу президентската институция, която не той е инициирал. С това той оправда на моменти острия си тон.

"Моят тон е резултат от действителността. Виждате, че цяла парламентарна комисия бе употребена за очерняне на моето име, но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох в политиката преди година. Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция", каза президентът.

Радев коментира, че неговото най-силно оръжие е истината, макар правомощията на президентската институция да са ограничени.

Борбата с корупцията

Държавният глава заяви, че неговият ангажимент към съдебната реформа нито започва, нито свършва с избора на председател на Върховния административен съд.

"Отдавна заявих ясно, че в България няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. Отдавна изразих ясна позиция, че за да бъде тази борба успешна трябва да имаме силен и независим орган, който да може да разкрива, да пресича да разкрива и да разследва корупционни престъпления", допълни той.

Според Радев, Консултативният съвет за национална сигурност е бил успех, като целта му е била да се постигне обединение около ясни принципи, които да водят към ефективна борба с корупцията.

"Но най-големият успех на този КСНС бе, че хората от които зависи тази борба с корупцията излязоха от анонимност. Това бе и най-голямата цел. Защото всички са свикнали да се крият зад колективната безотговорност на НС. Борбата с корупцията по високите етажи на властта зависи от личния пример и от отношението на хората от тези етажи", категоричен бе президентът.

За спасяването на българските евреи

Според Радев поругаването на паметниците е точно толкова недопустимо, колкото и преиначаването на историята, като определи конфронтацията с Москва по въпроса като взаимно „неизгодна“.

"България е страна от ЕС, но виждате че масово се шири усещането за липса на перспектива, справедливост и сигурности само с оценки и готови рецепти ние явно няма да можем да се справим. трябва да се обърнем откровено към нашите проблеми, да се мобилизираме да запретнем ръкави и да обединим защото никой по-добре от нас не може да реши тези проблеми и не може да гради нашето бъдеще", каза държавният глава.

Според президента успехът на всяко начинание зависи от общи усилия, затова и ще работи в тази посока.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/prezident-privatizatzia-%D0%A0umen-%D0%A0adev-26575192?nt=9

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!