Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Честито, депутати! И вие 80%, чието “средно” възнаграждение също скача заради тях! Основната им заплата става 3243 лева – със 141 лева повече, а вашата?!

Основната заплата на депутатите в 44-ото Народно събрание става 3243 лева или със 141 лева повече от досегашното им възнаграждение, съобщава OFFnews.bg.

Това става ясно от данните за средната работна заплата в страната, които Националният статистически институт (НСИ) обяви днес. 

Реалното възнаграждение на депутатите обаче е доста по-високо, тъй като към основната им заплата се начислява бонус за участие в парламентарни комисии и клас за трудов стаж. 

Основната заплата на народните представители се формира от утрояването на средната работна заплата в обществения сектор за последния месец на предходното тримесечие. За септември в държавните ведомства средното възнаграждение е било 1081 лева, докато за юни, последният месец на предходното тримесечие, е възлизало на 1034 лева.

Повишаването на работните заплати на депутатите автоматично води и до ръст на заплатите на премиера Бойко Борисов, който взема с 55% повече от редови депутат и на министрите му, чиито заплати са с 30 на сто по-високи от парите на народните представители.

Основната заплата на министър-председателя за първи път става над 5000 лева, но все още ще е по-ниска от тази на шефа на охраната в АЕЦ “Козлодуй” Пешко Караджов, който бе уволнен след заплахи към служител на МВР, а след това възстановен на работа от съда.

“Намазва” и вторият управленски ешелон в изпълнителната власт. Съвсем наскоро, миналия месец, правителството промени методиката, с която се определят размерите на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър председателите, с което на практика възнагражденията им бяха удвоени. Те вече получават 85 на сто от основната месечна заплата на министър, а с новото увеличение и техните доходи нарастват пропорционално.

Според обявените днес данни на НСИ средната брутна месечна работна заплата (общо за обществен и частен сектор) за юли 2017 г. е била 1039 лв., за август -1008 лв., и за септември – 1064 лева. 

През третото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата нараства с 10.2% спрямо третото тримесечие на 2016 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти” – с 13.5%, „Административни и спомагателни дейности” – с 12.9%, и „Други дейности” – с 12.6%. 

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2017 г. са:

• „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-
съобщения” – 2 346 лева

• „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни
горива” – 1 728 лева

• „Финансови и застрахователни дейности” – 1 718 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:

• „Хотелиерство и ресторантьорство” – 631 лева

• „Други дейности” – 743 лева

• „Строителство” – 814 лева.

Офнюз, Петел

https://petel.bg/

Източник: http://onovini.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!