Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България с решаваща роля в данъчното облагане през ХХI век

Евродепутатите Паул Танг и Ален Ламасур посетиха София | Сн.: Официален сайт

България ще играе решаваща роля за въвеждането на корпоративното данъчно облагане в Европа в ХХI век, констатираха евродепутати.
Делегация на Европейския парламент посети София, за да обсъди законодателните предложения за обща корпоративна данъчна основа с Министерството на финансите, Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание и заинтересовани страни, съобщиха от Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Целта на законодателните предложения е да се хармонизира начинът, по който се изчислява корпоративният данък в Европа за мултинационалните дружества и да бъде заместена системата за данък върху печалбата с подходяща формула за разпределение, която да се изчислява на базата на печалбите, реализирани в отделните държави членки.

За дигиталната икономика на ХХI век националните данъчни системи са вече твърде остарели и може да доведат до избягване на данъчно облагане, смятат от ЕП.

Евродепутатът Паул Танг, докладчик на Европейския парламент относно общата данъчна основа е заявил, че са в България, за да говорят със заинтересованите страни, националния парламент и Министерството на финансите, тъй като българското председателство ще бъде от решаващо значение за новите данъчни правила.

За нас ще бъде предизвикателство да накараме всички държави членки да бъдат на една и съща позиция и българското участие като председател на Съвета на ЕС ще бъде от решаващо значение, е казал той.

Ален Ламасур, докладчик на Европейския парламент относно консолидирането на корпоративните данъци, е посочил, че справедливостта при данъчното облагане не се отнася само до индивидуалните данъкоплатци.

Малките и средните предприятия /МСП/ също са поставени в неблагоприятно положение спрямо по-големите си конкуренти, изследванията показват, че МСП плащат около 30 процента повече корпоративни данъци в сравнение с мултинационалните компании, е отбелязал той и е допълнил, че за фирмите от ранга на Google и Facebook данъчната разлика ще бъде още по-голяма.

По време на срещата, организирана от Информационното бюро на ЕП в България, присъстващите заинтересовани организации са изразили своите притеснения относно отражението на предложените мерки за хармонизиране на данъчното облагане върху българските компании.

Участниците са наблегнали и на това, че все още няма оценка на влиянието на предложените промени в законодателството, отнасящи се до отделните държави членки на ЕС.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-danachno-oblagane-26569382?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!