Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Валери Симеонов спечели делото срещу Домусчиев за БМФ, бизнесменът трябва да плати 50 млн. лв. на държавата

Вицепремиерът благодари на съда за решението

Тричленен състав на Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) отмени решението на Арбитражния съд към Българска търговско-промишлена палата (БТПП), с което на компанията на председателя на работодателите Кирил Домусчиев "Параходство български морски флот" бяха спестени неустойки от 55 млн. лв. Парите са дължими за неизпълнение на задължения по приватизационния договор.

Първоначално арбитражът прие, че е било налице стопанска непоносимост и заради световната финансова и стопанска криза "Параходство български морски флот" не е могъл да изпълнява посочения в приватизационния договор тонаж, т.е. капацитет на корабите.

Делото пред ВКС беше образувано по искова молба на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, след като вицепремиерът Валери Симеонов нападна Домусчиев за параметрите по договора.

Съдиите Дария Проданова, Емил Марков и Ирина Петрова (докладчик) приеха днес, че арбитражът недопустимо е надхвърлил компетенциите си, тъй като искът за стопанска непоносимост "не случайно не е включен в обсега на тези, които могат да бъдат отнесени към арбитраж, тъй като разногласие между страните относно необходимостта от промяна в договора изобщо не би могло да възникне поради законовата забрана".

Свързаната с Домусчиев компания е осъдена да плати 50 млн. лв. държавна такса. "Поздравявам достойния български съд, напук на обществените оплювания, че не си върши работата. Магистратите демонстрираха национална отговорност, като дадоха определение, което защити националните интереси на България". Това обяви пред Faktor.bg вицепремиерът Валери Симеонов, малко след като стана ясно за съдебното решение.

Той е категоричен, че става дума за 52 млн. млн. лв., които фирмата, извършила приватизацията на БМФ - "Кей Джи маритайм шипинг", дължи тези 52 млн. лв. на страната. "Според приватизационния договор, от 2300 души, които е трябвало да работят в БМФ през 2018 г., сега са останали само 124 души. Рязали са хора, рязали са кораби за скрап. Всичко това е башибозушка работа", добави Валери Симеонов

Източник: http://www.faktor.bg/bg/articles/simeonov-domuschiev

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!