Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Байкова: Експертите работят с факти, а не със слухове

Проф. д-р Донка Байкова има авторитета на един от най-големите експерти по Медицинска диететика и здравословно хранене.
Тези дни, в които се обсъждаше темата за наличието на антибиотични субстанции в месото, тя запази мълчание пред медиите, със забележката, че въпросът има много и различни аспекти, и не може да се хвърля подобно обвинение, без нещата да бъдат проучени на съответното научно ниво.

И се оказа права. От БАБХ излязоха с отчет на проверките и анализите, които доказват, че скандалът е бил „много шум за нищо”.

Запитахме проф. Байкова, защо от време на време, по лаишки се раздухват подобни фалшиви новини, които сеят страх и паника в обществото ни.

Експертът по здравословно хранене се съгласи на интервю единствено пред Дир.бг:

- Проф. Байкова, разочарована сте от медиите...

- Този случай сега с месото по красноречив начин доказва защо не трябва да се предоверяваме на информация, която не е основана на конкретни анализни данни, и защо трябва да имаме търпението да изслушваме специалистите. Някои недобросъвестни медии, напр., през последните седмици ми приписваха думи, които не съм казвала. Ще ви дам пример: Била съм казала “ В киселото мляко има лецитин!”

Не съм имала основание да твърдя такова нещо. Забележете - няма резултати от лабораторни анализи за подобни внушения.

През годините съм отговаряла на какви ли не запитвания за медико-биологично действие на храни и техни компоненти, на различни технологични добавки (“Е”-та), суплементи (обогатители) и т.н.. Даже и вчера журналисти ме питаха за медико-биологичните свойства на лецитина в шоколадови изделия. Винаги съм представяла фактите обективно, от научна гледна точка,

А за българското кисело мляко: Високо ценя здравословните му ефекти. Имам предвид - тези на асортиментите, произвеждани по регламентите на “добрата производствена практика” и на БДС 12-2010. Длъжна съм да отбележа още нещо: През последните няколко години се подобри също така качеството на редица месни продукти, каквито са и някои видове кренвирши, и други колбаси.

Стремежът на производителите да отговорят на изискванията на информирания и претенциозен потребител, който четейки информацията върху етикета, сам прави своя здравословен избор, коригираха рецептурите, подобриха състава и намалиха до т.нар. “технологичен минимум” влагането на готварска сол, съдържанието на мазнини и адитиви (“Е”-та). Негативни твърдения от мое име, каквито опити имаше да се прокарат, са неверни.

И сега, за антибиотиците в месото: Категорично отказах изявления на всички, които ме потърсиха за коментар. Как можех да направя оценка на риска, без да е направено съответното изследване?!

Един специалист трябва да говори с конкретни факти: какво ниво от дадено обсъждано вещество е открито в единица продукт; каква е безопасната дневна доза за човека (дете/възрастен; какъв количествен внос в организма се очаква при обичаен хранителен модел; какви биха могли да бъдат евентуалните здравни рискове във времето. Ако това не може да бъде оценено, или липсват достоверни данни, по-добре експертът да замълчи. Отделно, че много пъти ми изопачават думите и после чета оскърбителни коментари...

- След като вече има опровержение от най-високо експертно ниво, че няма опасни антибиотици в месото, какво е вашето мнение – защо се пускат такива слухове?..

- И друг път съм имала възможност да кажа, че са вредни всички крайности във връзка с храненето. Примерно, че не трябва да се яде месо, както прокламират веганите. Такива са техните предпочитания и ние ги уважаваме. Колкото до това, че постоянно ни се казва, че са духовно извисени личности, би трябвало това да бъде обсъдено в контекста на поведението им: демонстрации по “Витошка” в легнало положение с обвивки от чаршафи с кръв дали са подходящи?!.

Прокламаторите пък на „супер храните” бих попитала: Какви са критериите за тяхното определение на “супер-храна”. Защото, има само един термин – функционална храна и две организации – европейска и американска, които удостояват с това "звание" отделни храни, по конкретни свойства. Функционалната храна съдържа такива компоненти (функционални), които подобряват една, или няколко функции на даден орган или система в организма на човека. Терминът не е своеволен, а обоснован върху медицински доказателства, че съответната храна, или отделен неин компонент, са получили одобрение по тези критерии.

Към хората на смесен режим на хранене, лекарите-специалисти по Хранене и диететика, отправят научното становище: "Месото не е вредна храна и има своето достойно място в здравословното хранене!"

- Месото очевидно, не трябва да отсъства от менюто за здравословно хранене, но все пак – как се доказа това, което обяви НАБХ?

- Аз във вторник следобед, преди да излезе официалното изявление на НАБХ (б.р. - Българската агенция по безопасност на храните), се обадих на д-р Камен Николов - зам.-директор на Агенцията, уважаван в обществото ни специалист и коректен човек, и споделих с него, че няколко дни не взимам отношение по въпроса, защото разбрах, че информацията в медиите се базира върху продажби на антибиотици в търговската мрежа, което не означава, че те са открити в месото. Той потвърди същото.

По принцип, ако ветеринарните специалисти преценят, животните биват третирани медикаментозно, но след това има съответен период преди месодобив, в който се изчаква лекарството да се разгради и излъчи чрез отделителните органи. И това е строго регламентирано от нормативните разпоредби.

Разбира се, е възможно да се открият понякога лекарствени субстанции, или техни метаболити в някои храни. И то понякога в такива, в които не сме очаквали, като например - пчелен мед. Слава Богу, това е рядко. В случая с месото, за мен лично, освен че се оказа фалшива новина, е зловредна и генерира тревожност.

- Да подозирам ли в това намек за нарочност на фалшивата новина?

- Напълно е възможно. 

Източник: http://dnes.dir.bg/news/dieta-hrani-donka-bikova-26568743?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!