Tyxo.bg counter

Поскъпването на водата неизбежно

Това е мотивът за поскъпването: ВиК мрежата е много остаряла и операторите трябва да инвестират.

Повишаването на цената на водата в някои населени места в страната е съобразено със социалния праг на поносимост. Поскъпването е неизбежно.
Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова пред БНР.

Тя изтъкна, че това е неизбежно, тъй като цените не са актуализирани от 2012 г. и вече не отговарят на макроикономическите показатели в страната. Това означава, че ВиК операторите не само не могат да правят необходими инвестиции, но и работят на загуба.

„Очакваме до средата на ноември в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да бъде представена разработваната в момента Стратегия за финансиране на ВиК отрасъла. След това тя ще бъде подложена на обществено обсъждане, като в документа ще бъдат отразени коментари, предложения и становища на всички заинтересовани страни", допълни тя.

Крумова уточни, че целта на разработваната с консултантска помощ от Световна банка Стратегия е водоснабдителният и канализационен отрасъл в страната да се финансира по такъв начин, че да бъде той устойчив и самоподдържащ се.

„Неговата инфраструктура е тежка и мащабна, дълго време не е била адекватно поддържана и към настоящия момент се нуждае от сериозни инвестиции, както за реконструкция на съществуващата мрежа, така и за по-нататъшното ѝ изграждане, за да се постигне съответствие с изискванията на европейското законодателство", допълни тя.

Крумова увери, че разработваната от МРРБ Стратегия за финансиране на ВиК отрасъла предвижда да бъде включен механизъм за подпомагане на най-уязвимите групи, които не биха могли да си позволят новата цена на водата.

Заместник-министър Крумова коментира още, че се прогнозира ВиК асоциациите в цялата страна в дългосрочен план да станат 28, за да покрият 28-те области в страната. В 21 от тези области вече е налице пълна консолидация на ВиК операторите, а в останалите има частична консолидации, тъй като не всички общини са дали своето съгласие да участват.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/voda-tzena-vik-26564098?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни