Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Христов: Извинявам се за непремерените си изказвания

Депутатът от БСП Иво Христов се извини за скандалните си думи, че 80% от българите са дебилни, затова станал скандал със Съветската армия и спасените евреи.
Той обаче не заяви, че ще подаде оставка, както призоваха от ГЕРБ "заради изказването му, символ на безродие и презрение към българския народ". Същото направиха и от ДСБ, политици и общественици.

„Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации за някои мои думи и изказвания в срещи с обществеността в град Раднево, заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания“, каза лаконично Христов пред журналисти, без да направи друг коментар, но по-рано той не се разграничи от думите си, че наистина Съветската армия е помогнала за спасяването на българските евреи.

Професорът се извини, след като беше привикан на спешно заседание на парламентарната група на БСП, свикано от лидера Корнелия Нинова. Очаква се партията да излезе с декларация.

Още вчера, след като медиите разпространиха скандалното му изказване, Иво Христов изтри от Фейсбук видеозаписа и се оправда с думите:

"Конкретното изречение е извадено от контекста тенденциозно и широко цитирано умишлено. Пореден пример за целенасочена, злонамерена и агресивна пропаганда. “Дебилен” e медицински термин, използван и като художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно. Целта на тази операция е да измести дебата от реалния към измислен проблем. А реалният проблем е оскверняването на Паметника на Съветската армия, което е в грубо противоречие с международноправни задължения, по които Република България е страна".

Оставката на проф. Иво Христов е задължителна в създалата се ситуация след изказването му, извинението не е достатъчно, коментира депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов пред „Фокус“.

„Изказването му пред избиратели е меко казано смущаващо. Не приемам един народен представител да определи гражданите, които плащат неговата много висока заплата, като 80% дебили. Не смятам, че едно извинение след толкова тежко обвинение е достатъчно. БСП трябва да вземат сериозни мерки“, подчерта той.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/izvinenie-ivo-hristov-26561430?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!