Tyxo.bg counter

Русия: Без Червената армия българите нямаше да спасят евреите си! Сегашното поколение живее в свободна страна благодарение на обикновените съветски войници!

Без победите на Червената армия при Сталинград и Курск българските власти нямало да защитят евреите. Това се казва в позиция на руското посолство у нас, публикувана на дипломатическата мисия във „Фейсбук“.
В изявление на научния директор на Руското военно-историческо общество Михаил Мягков се казва, че „тъмна страница в българската история“ е депортирането през 1943 г. на 10 хиляди евреи „от гръцка Тракия и югославска Македония“, които по думите му са били „окупирани от български войски“.
Според него, същата участ е очаквала и евреите, живеещи в България. Благодарение на гражданската съпротива срещу тези планове, позицията на Българската православна църква и самия цар Борис депортацията е предотвратена. Но кой е бил главният аргумент българските власти да заемат такава линия на поведение? Главното е била променената обстановка по фронтовете на войната, победите на Червената армия при Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ за освобождаването на неговата страна и страните от Европа.
Напомняме на сегашното българско МВнР, че през 1941-1945 г. целият свободолюбив свят следеше със затаен дъх как се развиват събитията на съветско-германския фронт.

Ако я нямаше Червената армия германците щяха да унищожат не 6 милиона евреи, а много повече. Само в Европа те набелязаха за ликвидация 11 милиона евреи.
Около 500 хиляди евреи се сражаваха в редовете на Червената армия, давайки непосредствен принос за разгромяването на нацизма, а заедно с това и на човеконенавистната идеология на антисемитизма. Ако я нямаше Червената армия, всичко би се развило по съвсем друг сценарий – смъртта на евреите от Тракия и Македония е потвърждение на това. Нацистите просто биха „дочакали“ българското ръководство, биха го принудили да участва в холокоста вече на българска територия“, твърди Мягков.
В изявлението си той подкрепя позицията на руското външно министерство и заявява, че българите са задължени на съветските войници. „Така че, нашето МВнР е напълно право, посочвайки, че именно „благодарение на нашите воини е предотвратена депортацията на евреите от България“. А оскверняването на паметниците на съветските воини – това е директно престъпление от юридическа гледна точка и от гледна точка на съда на историята.
Сегашното поколение българи живее в свободна страна благодарение на обикновените съветски войници, които впрочем винаги са се отнасяли към България като към братска страна. Да се забрави това значи да не се уважава собствената история,“ се казва още в писмото, публикувано на руски език.

Източник: Епицентър

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни