Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пестицидите в плодовете и зеленчуците намаляват плодовитостта у жените

Всички вярваме, че диетата с много плодове и зеленчуци е здравословна. Оказва се обаче, че ако те са третирани с много пестициди, не са полезни. Нещо повече: според ново проучване, публикувано в списанието JAMA Internal Medicine, жените, които ядат 2,3 или повече порции плодове и зеленчуци с високо съдържание на пестициди, имат 18% по-малка вероятност да забременеят и 26% по-малка вероятност да износят живо и здраво бебе.

В проучването са участвали 325 жени на възраст между 18 и 45 години. Повечето от тях са се подложили на лечение за безплодие с асистирана репродуктивна технология в Масачузетската болница. Изследователите анкетирали жените относно тяхната диета. Записали данни за ръст, тегло, общо здравословно състояние, приемане на хранителни добавки, данни за жилищата. Те след това анализирали излагането на жените на пестициди, определяйки дали консумираните от жените плодове и зеленчуци са били третирани с високи или ниски концентрации на пестициди – химически вещества, които се напръскват върху плодове, за да ги предпазват растенията от плесени, гъбички, гризачи, насекоми, плевели.

Учените са анализирали нивата на пестициди въз основа на данни от Програмата за данни за пестицидите на американското Министерство на земеделието. Ягодите обикновено са в номер едно по третиране с пестициди. Плодове като авокадо, лук, сушени сливи, царевица и портокалов сок обикновено са с ниско съдържание на остатъци от пестициди. Резултатите се оказали обезпокоителни: жените, които ядат 2 или повече порции плодове и зеленчуци с високо съдържание на пестициди, имат 26% по-голям риск от спонтанен аборт.

„Повечето американци са изложени на пестициди ежедневно, като консумират конвенционално отглеждани плодове и зеленчуци“, казва д-р Ю-Хан Чиу, първият автор на изследването и изследовател в отдела по хранене в Харвард. „Отдавна има опасения, че излагането на дози пестициди чрез храната… може да има неблагоприятни последици за здравето, особено при чувствителни части от населението бременните жени и … децата. Нашето проучване показва, че това безпокойство не е неоправдано“.

Изследователите също така са стигнали до заключението, че консумирането на плодове и зеленчуци с ниско съдържание на пестициди е свързано с повишен шанс за бременност и раждане.

Източник: https://greentech.bg/archives/74182

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!