Tyxo.bg counter

Според доклад на Бундесвера разпадането на ЕС е възможно

/КРОСС/ Германската армия смята разпадането на Европейския съюз и на Запада през следващите десетилетия за възможно, според неин вътрешен доклад, предава Politico, позовавайки се на местни медии.

В 102-страничния доклад „Стратегическа перспектива 2040", приет в края на февруари и след това засекретен, се очертават шест сценария за това как социалните тенденции и международните конфликти ще се развият и как те ще повлияят върху сигурността на Германия.

Сред тях фигурира най-лошият възможен сценарий, в който ЕС се разпада и Германия е заставена да заеме „реактивно положение". При този случай международният ред се разпада след „десетилетия на нестабилност", ценностните системи губят своето влияние и процесът на глобализация приключва.

„Разширяването на ЕС ще бъде изоставено в по-голямата си част и други страни ще напуснат общността. Европа ще загуби глобалната си конкурентоспособност", пише в доклада, цитиран от германското издание „Шпигел". „Все по-безредният, понякога хаотичен и склонен към конфликти свят ще измени средата на сигурност за Германия и Европа".

При друг сценарий: „Запад срещу Изток", няколко източни държави от ЕС ще замразят европейската интеграция, докато други ще се присъединят към източен съюз. При сценария „Многополюсна надпревара" се наблюдава засилване на екстремизма и как няколко страни от ЕС се придвижват към руския политически модел.

В документа се сочи, че са обмислени всички възможни сценарии, „възможни за осъществяване до 2040 г". Те са развити от изследователите от Бюрото по планиране на федералните въоръжени сили на Германия.

Източник: http://www.cross.bg/germaniya-doklad-strani-1559735.html

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни