Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бранимир Ботев: „България се срина ужасно, за 10 г. чуждестранните инвестиции са намалели 20 пъти

За последните 10 години нивото на преките чуждестранни инвестиции в България е намаляло 20 пъти. Това каза бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев в ефира на bTV в събота. „България се срина ужасно, инвестицията е нещо, което трябва да привлечеш, да го ухажваш, проактивната политика липсва”, коментира още той.

Бранимир Ботев, който има дългогодишен опит в управлението на няколко туристически агенции, бе назначен за зам.-министър на туризма в кабинета на Пламен Орешарски. След това обаче продължи да изпълнява длъжността и в служебното правителство на Георги Близнашки, както и в кабинета „Борисов 2“, докато през февруари 2015 г. не бе заменен от Ирена Георгиева.  

Според него през годините управляващите са превърнали голяма част от предоставянето на административни услуги в монополни права на държавата и частните монополи.

Тъкмо затруднената административна среда е една от причините за спада на инвестициите, смята Ботев, като допълва, че „административният произвол създава корупционна среда и спъва реалните възможности да осъществите своите идеи”.

Бившият министър обърна внимание, че секторната реформа се започва цели 27 години след прехода. Той открои някои отдавна коментирани недостатъци като този за липсата на експертиза и големият брой заети.  „По брой на хора в администрацията, ние сме на второ място в Европа, след Франция”, поясни Ботев.

На фона на това обаче все повече млади хора у нас избират да останат и да се развиват в България, коментира от своя страна предприемачът Георги Малчев. Двамата с Бранимир Ботев коментираха последния доклад на Световната банка за бизнес климата у нас, според който страната ни се е сринала с 11 позиции тази година.

„Тази година Индия се гордее, че за първи път е в топ 100. Въпросът е да приемеш правилата на играта – ако този доклад е важен за теб, отчиташ тези неща. Има конкретни критерии, които е безумие, че не се управляват”, обърна внимание Малчев.

Той е на мнение, че в България хората могат да намерят поле за развитие. „От хора като нас и вас, медиите, зависи да ги увлечем и да им дадем средата, в която да се развият”, заключи Малчев.

Източник: http://www.economic.bg/bg/news/9/branimir-botev-za-10-g-chuzhdestrannite-investitsii-sa-namaleli-20-pati.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!