Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Плевнелиев събира БКП?: Демокрацията би се обогатила от коалиция между ГЕРБ и БСП

75% от ГЕРБ - от БКП и ДС, при БСП - само 50%...

Антон Тодоров: Плевнелиев е част от комунистическата номенклатура

Президентът-лустратор лъсна като комунист

Антон Тодоров: Политическият мошеник Плевнелиев Излъга всички, че не е членувал в БКП

„Щеше ми се да сме го докарали до там, като например демократични и успели държави като Германия, Холандия, където една голяма коалиция да не е никакъв проблем. Да не губят своята идентичност и връзка с хората, но и да дават решения в трудни моменти. Трудно обаче мога да си представя от всичко, което виждам в момента, една голяма коалиция в България – между ГЕРБ и БСП. Ще ми се някога да мога да я видя, но трудно мога да повярвам сега.“ Това заяви в интервю за Агенция „Фокус“ Росен Плевнелиев – президент на Р България в периода 2012-2017 г. По думите му особено БСП в момента крайно агресивно и непродуктивно действа на фона на предстоящо европейско председателство.

„Това не ме прави оптимист, че при едни извънредни избори партиите след това ще могат да градят мостове и да действат заедно. Така че не виждам подобна възможност в близките 2 години, но се надявам да може да има такава. От нея българската демокрация само ще се обогати“, подчерта Плевнелиев.

Според него, ако в България днес като опозиция се дефинират БСП и ДПС, то категорично те не са символ на каквато и да било ефективна антикорупционна дейност през годините в българската политика и обществен живот.

„Лично аз не мога да приема не само като политик и държавник, но и като обикновен български гражданин, че партии, които отдавна са се провалили по тази тема, днес вдигат високо знамето и се чувстват едва ли не като алтернатива или морален съдник.

Но освен тези две политически партии, всички заедно от политическия спектър на България, вкупом, се проваляме дотук в голямата тема за справедливостта и борбата с корупцията“, призна Плевнелиев.

Той подчерта, че са необходими конкретни резултати и именно затова вместо да се иска вот на недоверие, по-скоро трябва да се види качествен дебат и единение в Народното събрание по темата за това как да се направи силно антикорупционно законодателство, ефективен антикорупционен единен орган така, че най-после скандалите да останат на заден план, а усещането на гражданите за справедливост да се върне.

„Иска ми се да вярвам, че до края на годината ще имаме едно по-добро законодателство, че ще се сформира работещ орган, който след това абсолютно деполитизирано и по най-коректния и ефективен начин ще започне да разчиства тези дълбоки язви в българската политика и общество“, каза още Росен Плевнелиев.

"Вижте за съжаление какъв дълбок разнобой видяхме по темата за борбата с корупцията на КСНС при президента Радев, който най-отговорно заявявам, се провали изцяло в този Консултативен съвет по национална сигурност", каза Плевнелиев.

„Този КСНС бе първият в историята на годините на прехода в България, който трябваше да се повтори още веднъж. Този КСНС бе избран да постигне единение по темата за справедливостта и борбата с корупцията, а се получи точно обратното. За мен тук основна е вината на президента Румен Радев, който действаше по-скоро като еднопартиен, отколкото надпартиен президент. Нека си спомним, че в месеците преди този КСНС в Народното събрание вече имаше два законопроекта за борба с корупцията – един на управляващите, другият на опозицията. Тогава, когато имаме два законопроекта, не прилича на държавния глава да се опита да наклони везните в посоката на един или друг законопроект“, заяви Плевнелиев.

По думите му държавният глава не може и не бива да изземва функции на Народното събрание, а още повече законодателни инициативи. „Останах с впечатлението, че точно това се опита да направи нашият президент. Той се опита по-скоро да защити тезите на проекта за закон за борба с корупцията, който беше предоставен и внесен от опозицията. От тази гледна точка той застана по-скоро на еднопартийна, тясно партийна позиция, отколкото на национално отговорна, което беше грешка на държавния глава“, подчерта още Плевнелиев.

"Към момента президентът Румен Радев не успява да изгражда мостове към другите политически партии. Играе в много тесен синхрон с БСП, което надявам се да се коригира във времето", каза още Плевнелиев.

„Аз много искам президентът Радев да успее, защото това ще бъде успех и на българския народ. Винаги съм предлагал своята подкрепа и продължавам да я декларирам. Президентът Радев има и своите големи позитиви в рамките на тези около 10 месеца от неговия мандат, но и се допуснаха немалко грешки. Някои от тях стратегически, които ще имат своето отражение върху България и президентската институция“, коментира Плевнелиев.

Като позитив той открои това, че президентът Радев стои много добре от гледна точка на патриотичното, на всичките тези поредици от национални чествания на национално значими дати, събития, герои.

„Президентът Радев говори от душа и сърце, говори добре. И аз искрено се радвам, а мисля, че и хората. Президентът Радев стои добре от гледна точка на рейтинг и одобрение, което е нещо, от което нито един политик не бива да се запленява, тъй като е крайно непреходно и обикновено играе много лоша шега. Някои от ветата, които президентът Радев наложи, бяха обосновани“, допълни той. Според него върнатото решение за избор на председател на Върховния административен съд с ясния аргумент, че той беше предложен от стария Висш съдебен съвет, е било съвсем редно и коректно новоизбраният ВСС да препотвърди своята позиция. Плевнелиев уточни, че това са едни коректни действия и ги определи като успехи на държавния глава.

Като стратегическа грешка Плевнелиев определи това, че според него президентът Радев с не едно свое действие работи за разединение в ЕС. „Не може да атакувате по един, бих казал подмолен, начин споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Президентът Радев даде на Конституционния съд Споразумението, което е знаково и е стратегически важно за ЕС и Канада. Канада е една от най-прогресивните държави на планетата, пример за всички нас – и за интеграция, и за демокрация, и за пазарна и справедлива обществено коректна икономика. Споразумението влезе в сила, България мълча, не каза нищо, след което държавният глава го даде на Конституционния съд. Това е едно безкрайно некоректно, непродуктивно и тежко задкулисно действие с много дълбоки последствия“, обясни Плевнелиев. По думите му, ако държавният глава е имал нещо против това споразумение, е могъл да излезе и да каже. Според него постъпката на Радев ще има много тежки последици специално от гледна точка на тежестта му в ЕС и възможността му да постигне нещо за европейската сцена.

Източник: http://epicenter.bg/article/Plevneliev--Demokratsiyata-bi-se-obogatila-ot-koalitsiya-mezhdu-GERB-i-BSP-/140009/2/0

Президентът-лустратор лъсна като комунист

Антон Тодоров: Политическият мошеник Плевнелиев няма да довърши мандата си! Как не го е срам?! Излъга всички, че не е членувал в БКП

Пътят на демокрацията: Бащата на Росен Плевнелиев – висш функционер на БКП!

Антон Тодоров: Плевнелиев е част от комунистическата номенклатура

Разделението "ляво" и "дясно" е без значение. Част 1: Росен Плевненлиев

Чугунените комунисти Плевнелиев и Близнашки през 1987 г.

БОМБА! Плевнелиев е съсипвал човешки съдби, според нова книга

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!