Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Горанов: В здравеопазването се краде много

Системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и с много неефективност.
Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по труда, социалната и демографската политика и по здравеопазването.

На заседанието се обсъжда на първо гласуване проект за бюджет на НЗОК за 2018 година.

Здравната комисия и обществото трябва да обсъдят колко ресурс е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване. Докато този дебат не се затвори, за Министерството на финансите ще стои по категоричен начин въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите, с най-ефективната структура ли го правим и дали МФ е виновно.

Системата е пропита от лични и корпоративни интереси, от нея се краде много, категоричен е министър Горанов.

Предвижда се разходите за здравеопазване за 2018 г. да бъдат 4.5 на сто от Брутния вътрешен продукт, което е нарастване общо с 485 млн. лв., каза заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който уточни, че с 402 млн. лв. се предвижда увеличение на бюджета на НЗОК.

Той добави, че резервът на НЗОК ще бъде намален от 10 на 3 процента, което ще даде възможност за по-точно планиране по отношение на Националния рамков договор.

Ананиев допълни, че бюджетът гарантира плащанията на дейностите, включени в настоящия пакет, финансирани от НЗОК. Ще се повишат и цените на някои клинични пътеки, подчерта той.

Председателите на съсловните организации на лекарите, лекарите по дентална медицина и на фармацевтите изразиха недоволството си от предвижданите средства. Лекарите настояха да се увеличат средствата за извънболнична помощ, лекарите по дентална помощ - за увеличаване на средствата за протезиране на възрастните хора, фармацевтите - за подобряване на достъпа до лекарства и иновативни терапии. Професионалистите по здравни грижи настояха за осигуряване на достатъчно средства за медицински дейности, както и за възнагражденията на съсловието.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България каза, че половината работодателски организации са подкрепили проекта за бюджет, но не виждат достатъчни политика за подобряване на превенцията и доболничната помощ.

Пламен Радославов от КНСБ изрази подкрепата на синдиката за проекта на бюджет, но подчерта, че от синдиката не одобряват предложението НЗОК да не заплаща нови молекули.

Българската търговско-промишлена палата не подкрепи проекта.

Проф. Георги Михайлов от БСП изрази неодобрението на партията си към проекта за бюджет. Нигяр Джафер от ДПС каза, че някои от предлаганите текстове вероятно са и противоконституционни, липсва прогенерична политика, освобождаваща ресурс за нови терапии.

Калин Поповски от "Обединени патриоти" напомни, че размерът, с който се увеличава бюджетът, е много добър, стига разумно да се разпредели.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/zdravnata-kasa-goranov-bujet-2018-26539999?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!