Следвайте "Буднаера" в Телеграм

1 млн. бедни гърци с коледни бонуси от €1000 – Цайтнот за коледните добавки на българските пенсионери

Лявото гръцко правителство планира да раздаде 1,2 милиарда евро от бюджетния излишък на страната под формата на коледни бонуси на социално слаби.
Пари ще получат и граждани със средни доходи, съобщава в. "Вима", цитиран от БТА.

Все още не е решено дали такива помощи ще бъдат раздадени също на младежи и безработни.

За да получат тези бонуси, кандидатите следва да подадат молби, които да са съобразени с поставените от правителството критерии. Помощите ще бъдат раздавани, след като правителството получи съгласие от международните кредитори.

Парите ще дойдат от първичния бюджетен излишък за тази година. Размерът на този излишък се очаква да бъде по-голям от 1,75 на сто от БВП.

Коледният подарък, наричан от правителството "социален дивидент", ще бъде даден на около един милион гърци. Въпросните бонуси ще се раздават при строги критерии, а не както миналата година само на тези с пенсии под 800 евро.

Сумата, която всеки би могъл да получи за Коледа, ще е около 1000 евро.

http://dnes.dir.bg/news/koleda-gartzia-bonusi-pobedata-siriza-26537956?nt=10

Цайтнот за коледните добавки на българските пенсионери

До средата на ноември ще стане ясно дали ще бъдат отпуснати коледни добавки на пенсионерите, кой ще ги получи и какъв ще бъде техният размер.

Това обяви социалният министър Бисер Петков пред БНР.

"Според мен тази година ситуацията е по-различна, специфична поради това, че минималният размер на пенсиите беше увеличен двукратно и според мен, ако се плащат коледни добавки, трябва да се търси един по-различен от досегашния подход, който да внесе повече справедливост в системата", каза Петков.

По информация на националното радио в Националния осигурителен институт подготвят два варианта за коледни добавки, като се предвижда сумите да бъдат отпуснати на всички пенсионери. Окончателното решение ще бъде взето от правителството.

Решението за Коледните добавки ще бъде ясно до средата на ноември.

Министърът допълни, че доколкото в подготовката на такова решение ще се търси становището на социалното министерство, неговото лично мнение е да има по-различен подход, който да компенсира недоволството на тези пенсионери, които са близо до размера на минималната пенсия, но с двукратното увеличение не са получили нищо, а пенсионери, които нямат необходимия осигурителен принос, са се доближили до тези, които са си заработили пенсията. 

Пари за коледни добавки има при сегашното преизпълнение на бюджета на НОИ. Въпросът, е че след последното увеличение на минималната пенсия всяко преразпределение на 50 млн. лв., които държавата всяка година отпуска ще е несправедливо. Ако всички пенсионери получат по 50 лв. за Коледа, държавата ще трябва да похарчи 125 млн. лв.

Досега Коледни и Великденски добавки получаваха пенсионери с доходи до линията на бедност.

В отговор на въпрос с колко ще се увеличат заплатите във ведомствата към социалното министерство, министърът каза,че в проекта на Закона за държавния бюджет в частта за министерството са предвидени допълнително девет милиона и четиристотин хиляди лева извън допълнителните средства за персонал, свързани с увеличения размер на минималната работна заплата и на осигурителната вноска за фонд "Пенсии". 

Тези пари предполагат увеличение на заплатите в системата до 10 процента, като приоритет ще се даде на работещите в Агенцията за социално подпомагане, за които ще се търси и по-висок от този процент увеличение. 

Бисер Петков съобщи, че концепцията за реформа в ТЕЛК вече е готова и е депозирана в НС. Предложеното в нея е в духа на предложената концепция от 2015 г. с доусъвършенстване. Министърът припомни, че се предвижда обособяване на експертизата на работоспособността, нейното изваждане от сегашната медицинска експертиза. Целта е да се получи оценка на работоспособността на хората с увреждания. Сегашното законодателство слага знак за равенство между увреждане и неработоспобност, а много хора с увреждания имат запазена работоспособност и тя трябва да се оценява, допълни той. 

Петков каза още, че има несъгласие по концепцията от страна на организации на хора с увреждания, но, тъй като министерството е било задължено с решение на Народното събрание да я депозира до края на октомври в парламента, тя вече е внесена. 

Дискусията с експерти тепърва ще продължи. Най-голямо увеличение в бюджета на МТСП за следващата година е за хората с увреждания - с 81 милиона и 400 хиляди лева, съобщи министърът по време на заседанието на социалната комисия. С 13 милиона е увеличението на сумата, която ще бъде изплащана като интеграционни добавки на хората с увреждания, а по време на заседанието стана ясно, че с увеличението на гарантирания минимален доход от 65 на 75 лева ще се увеличи и еднократната помощ, която се дава на пострадали при бедствия, която е пет пъти гарантирания минимален доход.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/pensioneri-dobavki-26535463?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!