Tyxo.bg counter

България се срина в световната класация за бизнес! 19 пъти спад на инвестициите за 10 г. – най-ниски две десетилетия насам!

България се срина в класацията на Световната банка Doing Business. А беше време, когато получаваше награди в нея преди 10 години. 

Само за 2016 г. сме надолу с 11 места и вече заемаме генералната 50-а позиция, макар по някои показатели като Присъединяване към електромрежата да имаме едва 141-о място от 190 страни в ранглистата, по която Симеон Дянков работеше преди да стане вицепремиер в кабинета Борисов 1. 

Най-добрите места за инвестиране в света са Нова Зеландия, както и най-богатите като равнище на живот на населението Сингапур и Дания, а на дъното са Венецуела, Еритрея и Сомалия. 

Страната ни не само изостава от другите в ЕС, тя вече диша праха на повечето балкански страни. Македония например заема завидното 11-о място. Сърбия, Косово, Черна гора също са по-напред, както и Румъния, която е 45-а. 

България е пропаднала със седем стъпала на 90-о място заради тромавите и гълтащи време процедури за изпълнение на задълженията на компаниите към бюджета, което е и най-точната оценка за работата на превърналата се в репресивен орган НАП. 

Кое е най-тревожно? България вече е 95-а по показателя „стартиране на бизнес“, докато миналата година бе 82-ра във време, когато старт-ъпите са световен феномен и качват стандарта на живот в развитите държави.

ИНВЕСТ1509535711_3_xm

19 пъти е срива на инвестициите у нас в сравнение с 2007 г., когато е техният пик с 9 млрд.евро или близо 18 млрд.лв. Тази година бележим най-ниските от 19 г. или от 1998 г. насам, тъй като 2017 г. засега се движи наполовина на предишното рекордно дъно – 2016 г., алармира за стряскащите статистически данни икономистът Румен Гълъбинов.

19 минути

http://19min.bg/news/8/94097.html#94097

http://onovini.com/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни