Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Здравната система е Кумгейт

„Финансовите траншове от ВМА към фирма на близък до директора й са нещо нормално при сегашният модел на управление на здравната система и на държавата”. Това мнение изразиха председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и бившият шеф на Пирогов доц. Спас Спасков в ефира на бТВ.
Двамата здравни специалисти бяха поканени да коментират оставката на министър проф. Николай Петров, дадена от него и приета от премиера в понеделник.
19 минути пръв съобщи още в началото на октомври за обществените поръчки във Военна болница в периода, в който проф.Петров беше неин директор. Писахме няколко пъти и за дъщеря му, която бе шеф на кабинета на министър Петър Москов, за нейната съквартирантка и мъжът, от когото има дете– с фирма, която няма данъчна регистрация, но има договори с лечебното заведение за над милион и половина лева.
„Това говори за модел на управление. Хасково, Добрич – така е структурирано нашето управление. Хората участват в политиката, за да получат келепира и, ако не получат келепира, се сърдят”, посочи Стойчо Кацаров, като направи връзка с разтърсилите ГЕРБ скандали Суджукгейт и Кумгейт.

Доц. Спасков коментира, че случаят с ВМА е показателен за това, че няма никакво значение дали болниците са търговски дружества, или не (ВМА не е – б.р.). „Всички ние се фиксираме върху началото на целия процес – ще проведем конкурси без да проследяваме резултатите от работата”, каза той.
И двамата медици са на мнение, че прекомерната намеса на държавата създава предпоставки за корупция и трябват стъпки в противоположната посока. А именно – премахване на монопола на НЗОК, влизане на частните здравни фондове, които по-добре да контролират ресурса си, премахване на лимитите и налагане на нови и адекватни стандарти за дейностите. Всичко това – с възможност за пряк контрол от страна на потребителя.
Според Стойчо Кацаров бившият вече министър не е показал реална воля за реформи и всъщност е продължил политиката на д-р Петър Москов. „Днес берем плодовете от политиката на Петър Москов – това, че имаме 780 млн. дългове на болниците, това, че имаме 400 млн. реекспорт и болниците са оставени без животоспасяващи лекарства”, коментира той.
Какъв трябва да е новият здравен министър? „Който и да е, трябва да има изключителна политическа подкрепа. Това да е политическо лице в никакъв случай не е лошо решение, едно политическо лице може да създаде добър консултативен екип от специалисти”, смята доц. Спасков.
 Военно-апелативната прокуратура ще провери постановлението на Софийската военна прокуратура, с което е отказано образуването на разследване за нарушения при обществените поръчки във ВМА, съобщиха по-късно от държавното обвинение.

Източник: http://19min.bg/news/8/94047.html#94047

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!