Tyxo.bg counter

Откриха първия паметник на Васил Левски в Канада

Президентът Румен Радев приветства ”родолюбивата българска общност”, довела до завършек българската инициатива | Сн.: Официален сайт

Първият паметник на Васил Левски в Канада бе открит вчера на празнична церемония в Българската източноправославна църква "Св. Димитър" в Брамптън.
Проектът в югоизточни град на провинция Онтариосе е осъществен от почетния консул на Република България в град Мисисага Игнат Канев, настоятелството на БИПЦ ДСв. Димитър" в Брамптън с председател г-жа Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа и координация на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев и дарения от редица български граждани и сдружения на българската общност в Канада и България, съобщиха от Генералното консулство на България в Торонто.

От името на храма Христоскова връчи сертификати на дарителите за изграждане на паметника, сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България.

В поздравителен адрес по повод тържественото събитие, президентът Румен Радев приветства "родолюбивата българска общност", която, "благодарение на своята енергия и отдаденост, доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек".

"Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме", се казва в обръщението на Радев.

Първата копка за изграждането на бронзовия бюст на Левски бе направена на 16 юли, два дни преди отбелязването на 180-ата годишнина от рождението му.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/kanada-vasil-levski-26523347?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни