Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Папата съжалява за "драматичната стерилност" на ЕС повтаряйки призива си за приемане на мигранти

Папа Франсис: "Корана и Библията са еднакви"

"Пред традицията предпочитаме предателството на идеалите, които създадоха величието на Европа", подчерта папата пред участниците в конгрес за християнския принос към бъдещето на европейския проект.

"Отхвърлянето на онова, което идваше от бащите, бе последвано от време на драматична стерилност. Не само защото в Европа се раждат малко деца (...) и онези, които са били лишени от правото да се родят са многобройни, но също така защото тя се оказа неспособна да предаде на младите материалните и културни инструменти, за да се изправят пред бъдещето", продължи главата на Римокатолическата църква.

Папата изтъкна в словото си отговорността на християните в Европа, която, поради "известен светски предразсъдък", заточава религията в "една чисто лична и сантиментална сфера".

Според него християните "са призовани да дадат отново душа на Европа, да събудят съвестта си, не за да заемат пространства, а за да насърчат процесите, които пораждат нови динамики". Така те трябва да напомнят на ЕС, че "не е съвкупност от числа или институции, а е изграден от хора".

"За съжаление, често се забелязва как всеки дебат се свежда лесно до обсъждане на числа. Няма граждани, има изборни бюлетини. Няма мигранти, има квоти. Няма работници, има икономически показатели. Няма бедни, има прагове на бедност", отбеляза папа Франциск. "Така конкретният характер на човешката личност е сведен до абстрактен принцип, който е по-удобен", добави той.

Повтаряйки призива си за приемане на мигранти, той призна и необходимостта от "разумно" управление, за което е нужно "открито сърце", но също "необходимост да се интегрират напълно" новопристигащите. А те, смята папа Франциск, са длъжни "да познават, да уважават и да възприемат културата, както и традициите на нацията, която ги приема".

Накрая папата призова християните да проявят "творчество", за да изпълни Европа "обещанието за мир" на нейните бащи основатели.

Припомняйки, че Италия отбеляза в последните дни стогодишнината от битката при Капорето, едно от най-тежките й поражения по време на Първата световна война, папата обясни, че тази драма показва, че "ако се скриеш зад собствените си позиции, накрая падаш".

"Сега не е моментът да се правят окопи", подчерта още папа Франциск.

Източник: http://glasove.com/categories/intervyuta/news/papata-skyrbi-za-dramatichnata-sterilnost-na-es

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!