Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прал ли е пари през 2000 г. борецът с паралелната държава Кирил Добрев?

Полицейски справки са запазили автентични факти за славните години


Лидерите на БСП Корнелия Нинова, председател и Кирил Добрев, зам. председател са и две от знаковите лица на прехода. Между двамата червени политици протича и една забравена синя нишка, от славните години на ОДС, когато се „водеше“ уж битка с комунизма. Тогава току що завършилата студентка, без опит и практика получава невероятния шанс да бъде шеф на външнотърговско дружество, член на бордове на държавни фирми, да приватизира и осребри протичащата демокрация. Кирил Добрев пък развива финансов бизнес, арестуван е заради пренасяне на валута, има съмнения за пране на пари, но делото е смачкано и потъва в прокуратурата, след предполагаема намеса от най-високо ниво в държавата(поне така шушукаха в партийните централи). От строители на паралелната държава, днес и двамата са фронтмени на борбата с нея. Ето какво са запечатали полицейските архиви за годините когато политикът Добрев е бизнесмен.

На 17 май 2000 г. около 21,20 ч. на ГКПП „Калотина” са задържани сръбският гражданин Бранислав Жечевич, който е внесъл голямо количество валута в Република България - 215 хил. германски марки и 43 хил. 159 долара, и двама български граждани, които са получили  сумата - Кирил Добрев и Илиян Насков. Причината за задържането им е следната. Същия ден, около 14,00 ч. в страната е влязъл с лек автомобил „Фолксваген – Пасат“ с № РУ-170-60 сръбският гражданин Бранислав Жечевич, роден на 27 декември 1967 г., който е декларирал пред митническите власти цитираната вече сума /декларацията виждате в галерия/.

След около 30 минути лицето се е явило за излизане, като е представило митническа декларация, че изнася 600 германски марки. Това обстоятелство е направило впечатление на митническите служители, които са задържали чуждия гражданин. По време на краткия си престой в страната Жечевич е разговарял с лица, пътуващи с лек автомобил „Мерцедес“ с № С 55-66 РД. По разпореждане на главния дежурен на СДВР на КПП „Милево ханче“ около 16,20 ч. е спрян горецитираният „Мерцедес“. След снемане на установъчните данни на пътуващите в колата лица е установено, че това са Илиян Йорданов Насков с ЕГН ...., шофирал лекия автомобил, и Кирил Николаев Добрев с ЕГН ..... „Мерцедес“-ът е бил собственост на Георги Александров Георгиев от град София. От лицата са иззети ключове за автомобила, 2 бр. мобилни телефона и GSM и един брой пистолет „Зиг Зауер“ с пълнител, законно притежаван от Насков. Николай Добрев и Илиан Насков са върнати на ГКПП „Калотина“ за изясняване на случая, където са им снети писмени обяснения, след което са освободени. Върнати са им оръжието и мобилните телефони.
С разпореждане от 19 май 2000 г. на Районната прокуратура - Сливница, на МВР е възложена 

проверка по прокурорска преписка

 с регистрационен № 542 от 2000 г. с оглед събиране на достатъчно данни за извършения от Кирил Добрев, Илиян Насков и Бранислав Жечевич престъпление по чл. 251, ал. 2 и чл. 252 от Наказателния кодекс.
Бившият главен секретар на МВР генерал-майор Божидар Попов възлага проверката на ДНСС. От събраните данни е установено следното:
На 20 април 2000 г. сръбският гражданин Бранислав Жечевич, живущ в град Сремска Митровица, е влязъл на територията на Република България през ГКПП - Калотина. Според разпечатките от регистрационния дневник на финансова къща „Фактор И.Н.“ АД в същия ден Жечевич е обменил 50 000 долара, равни на 103 600 лв. по курса за деня във финансова къща „Фактор И.Н.“ АД - София, която сделка е отразена от финансовата къща с бордеро № 104. На същата дата е закупил 104 129 германски марки на стойност 103 599,40 лв. от същата финансова къща, която сделка е регистрирана с бордеро № 105. Според обясненията на Жечевич тези суми са внасяни по сметка на фирмата на Илиян Насков в изпълнение на сделка.
На 4 май 2000 г. Жечевич отново е влязъл на българска територия. В митническата декларация е обявил пренасянето на сумата 42 000 долара и 290 000 германски марки. В същия ден е напуснал страната през ГКПП - Калотина. Според неговите обяснения и тази сума е внесъл във финансова къща „Фактор И.Н.“ АД - София, която от своя страна е отразила това действие отново като обмен на валута, продадена от Жечевич с дата 5 май 2000 г. Бордерото е с № 56 за сумата 45 434 долара равни на 99 500 лв. Същото лице е закупило в този ден 100 000 германски марки за сумата от 99 500 лв. от финансовата къща, отразено в бордеро № 248. От тези данни е видно, че към тази дата Жечевич не се е намирал на територията на Република България. Отразените обменни сделки от финансовата къща „Фактор И.Н.“ АД са с невярна дата на регистрацията - ден по-късно от действителния момент на сключване на сделките, което съставлява нарушение на указанията за регистриране и отчитане на сделките с чуждестранна валута на БНБ и Наредба № 26 за сделките на финансовите къщи с чуждестранна валута. Направено е невярно отразяване на несъществуваща сделка между лицето и финансовата къща. Според обясненията на Жечевич парите, които е обменял, са собственост на фирма „Панония“ от град Сремска Митровица с директор Драган Касич. Основание за пренасянето им през границата на Република България и предаването им на финансова къща „Фактор И.Н“ е сделка за доставка на дизелово гориво. Жечевич само е пренасял парите срещу комисионна от 700 германски марки. Повече данни в подкрепа на тези негови твърдения не са събрани.
От друга страна, изпълнителният директор на финансовата къща Илиян Насков и председателят на Съвета на директорите Кирил Добрев твърдят първоначално, че тези суми са пренасяни през граница, за да бъдат инкасирани от трезор в София. В обясненията си от 16 юни 2000 г., тоест месец по-късно, вече и двамата твърдят, че целта на пренасянето на валутата е била обмяна в същата финансова къща. 

Противоречие 

съществува и по отношение на всички обяснения, дадени от Добрев, Насков и Жечевич относно това къде се намира горепосочената валута. 
Какви изводи може да направим от информацията дотук:
Първо, не може да се установи дали се касае за обмен на валута или плащания по сделки. Обясненията от Добрев и Насков, дадени първоначално и месец по-късно, са противоречиви. Те противоречат и на тези, дадени от Жечевич. Независимо от вида на сделката и целта на пренасянето на валутата през граница, не са събрани данни, които да установят къде се намира валутата, предмет на престъплението. Ако целта на внасянето е нейният обмен, то същата би следвало да бъде изнесена от Жечевич по законно установения ред. 
Второ, регистрираната от финансова къща „Фактор И.Н.“ обменна сделка с дата 5 май 2000 г. е невъзможна предвид на това, че датата, която е отбелязана в регистрационния дневник, не съвпада с датата, на която страната по нея - Жечевич, е влязъл и напуснал територията на Република България. Това съставлява нарушение на указанията за регистриране и отчитане на сделки в чуждестранна валута на БНБ, като в случая стойността на предмета на престъплението е в големи размер.  Материалите по случая са изпратени в прокуратурата. Какво се е случило след това ли? Нищо не се  е случило. 

Кирил Добрев направи политическа кариера

 и днес дори е зам.-председател на БСП. Бори се с паралелната държава – ти да видиш. 

Източник: http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/pral-li-pari-prez-2000-g-boretsat-s-paralelnata-darzhava-kiril-dobrev

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!