Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Русия създадоха диск, съхраняващ данни 1 млн. години

”Вечният диск” е изработен от кварцово стъкло | Сн.: Shutterstock

Приключва работата по създаването на свръхстабилен оптически диск, способен да съхранява данни 1 милион години.
Това съобщи ръководителят на лабораторията по наноконстриуране на стъклото към руския фонд за перспективни изследвания инж. Иван Глебов, цитиран от ТАСС.

В момента вече имало конструиран прототип на диска, а конструкторските работи и серийно производство са предвидени за следващите 3 години.

Глебов е съобщил, че според приблизителните изчисления данните ще се съхраняват на диска за около 1 милион години, докато информацията на съвременните Blu-ray дискове се съхранява до 60 години.

Дискът ще побира 1 TB информация. Тя ще бъде защитена от презаписване, въпреки че, според Глебов технически има такава възможност.

"Вечният диск" е изработен от кварцово стъкло, устойчив е на пожари, радиация и електромагнитни вълни и драскотини, но не може да понесе въздействието на тежък предмет.

"Трябва да се има предвид, че стъклото все пак си е стъкло. Ако го ударите с чук, то ще се счупи. В същото време, вие ще се съгласите, никой не ходи при сървъра или архивите, размахвайки чук, за да "провери" издръжливостта им ", коментира Глебов. 

В момента е създаден прототип на диска, с който се провеждат тестове и тестови записи на информация. 

Проектът се финансира от Фондациятя за перспективни изследвания и Министерство на образованието и науката.

От новия информационен носител вече се интересуват публични и частни търговски организации. Те включват, например, Книжната палата, Руската държавна библиотека, Московския държавен университет. МГУ и много  Ай-Ти компании. 

По-рано министърът на науката и образованието на Русия Олга Василиева заяви, че руската наука е "във възход".

Източник: http://dnes.dir.bg/news/optichen-disk-danni-milion-godini-26516784?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!