Следвайте "Буднаера" в Телеграм

700 кметове запяха каталунския химн след реч на Пучдемон

Премиерът на каталунското правителство Пучдемон призова привържениците на независимостта на областта да запазят спокойстве предвид очаквания натиск от Мадрит.

Пред стотици съмишленици, събрали се в сградата на каталунското законодателно събрание, той каза: "През следващите дни трябва да запазим своите ценности на пацифизъм и достойнство. В нашите, във вашите ръце е изграждането на републиката" , предадоха АП и ДПА.

По думите на Пучдемон каталунският парламент е взел днес "отдавна очаквана стъпка", която трябва да се отстоява по "мирен, цивилизован и достоен начин".

В отговор на речта скупчените в парламентарната сграда около 700 кметове запяха каталунския химн "Елс Сегадорс" и заскандираха "Свобода! Свобода!".

Каталунското национално събрание, една главните сепаратистки партии в Каталуния, призова днес държавните служители в областта да не изпълняват заповедите не правителството в Мадрид, предаде Ройтерс.

Призивът на партията за "мирна съпротива" бе предшестван от решение на Сената в Мадрид, което упълномощи испанското правителство да наложи пряко управление на областта.

Минути по-рано регионалният парламент в Барселона одобри решение за отделянето на областта от Испания и създаването на независима и суверенна каталунска република.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/ispania-nezavisimost-katalunia-puchdemon-26518501?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!