Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Областният управител на Бургас за потопа: Това, което видях, е унищожително!

"Около 180 л/кв.м. паднаха в рамките на два часа. Това е изключително бедствено положение". Това заяви пред Би Ти Ви Вълчо Чолаков, областен управител на Бургаска област. Той пътува с трима министри към село Черни връх, Каменска община. Положението в Черни връх и Полски извор е било най-тежко през изминалата нощ.

"На място това, което видях, е унищожително. Обърнати коли, изместени из основите им къщи. От сутринта е обявено бедствено положение в община Камено, частично - в община Бургас", допълни той.

"Имаме информация за седем язовира, които са с нарушени стени. Два от тях са край село Трояново, водосборът им преминава край река Русокастро и не застрашава населените места. В момента изследваме кога са извършени проверки точно на тези язовири...

Проверява се хипотезата дали язовири с нарушена експлоатация не са довели до утежняване резултатите от бедствието", коментира Чолаков.

В Община Камено утре е обявен Ден на траур в памет на жертвите от бедственото положение. Заповедта е на кмета Жельо Вардунски. Пороите, предизвикани от обилните дъждове през последното денонощие, отнеха живота на трима души. Един е обявен за издирване.

Драматичните съдби на хората в бедствието в село Черни връх, не стихват. Издирваният по-рано днес изчезнал мъж е открит, след като три часа престоял във водата. Намерихме го, хванат за ламарини на мястото, където е беше къщата му. Тя е буквално отнесена. Човекът е трудноподвижен, със здравословни проблеми – прекаран инсулт, диабет. В момента е в болница в Бургас, каза кметът на Черни връх Тодор Щерев пред БургасИНФО. Проверка показа, че той е в МБАЛ "Бургасмед", като близките му са известени за състоянието му. 
изчезнал жител на селото – Стоянка, е негова жена. От нея все още няма следа.

Бургаското село Равнец все още е потънало в кал и вода. Голяма част от къщите са наводнени, жителите са изплашени. "В 23 часа вчера започна да вали из ведро. Още в началото на проливния дъжд къщите започнаха да се наводняват. В кухнята ми има една педя вода", разказа жителка на село Равнец пред "Флагман". Жената започнала още в 4 часа сутринта опити да отводни дома си. Според местните жители причина за наводнението, сполетяло селото е това, че язовирът в Трояново е започнал да прелива и е бил изпуснат.

Източник: http://epicenter.bg/article/Oblastniyat-upravitel-na-Burgas-za-potopa--Tova--koeto-vidyah--e-unishtozhitelno--/139337/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!