Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рияд се връща към умерения и толерантен ислям

Саудитска Арабия ще се върне към умерения и толерантен ислям и много скоро ще унищожи екстремизма.
Това обеща престолонаследникът Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд.

"Ние ще се върнем към умерения, толерантен и отворен към света и към всички други религии ислям", заяви на икономическа конференция в Рияд принцът, цитиран от Франс прес и БТА.

Омразата към друговерците и един изкривен мироглед, според който ислямът е изложен на опасности и заплахи от най-различно естество - това са централните моменти в идеологията на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). Но не тя е "измислила" този мироглед. Много са паралелите между идеологията на ИД и мирогледа на ултраконсервативния уахабизъм, който е държавна религия в Саудитска Арабия. Това написа Керстен Книп за "Дойче веле" преди две години.

Авторът посочи и примери от учебниците за саудитските ученици:

"Уроците за по-големите ученици са малко по-сложни. В един от тях се казва: "Вярата не е просто една дума, която човек изговаря. Вярата се състои от език, убеждение и действие". Освен това учебниците разясняват какво означава "права вяра".

"Правата вяра означава да мразиш политеистите и неверниците, но да не се отнасяш към тях несправедливо". Учебникът обаче не дава отговор на въпроса какво означава "да се отнасяш несправедливо". Затова пък има указания как трябва да се държи мюсюлманинът при среща с немюсюлмани. "На мюсюлманина е забранено да бъде верен приятел на човек, който не вярва в Бога и неговия Пророк или се бори срещу исляма"".

В края на септември т.г. Саудитска Арабия назначи първата жена на пост говорител в историята си - в посолството си във Вашингтон. Крал Салман пък нареди на вътрешното министерство да издава шофьорски книжки както на мъже, така и на жени.

В началото на октомври саудитският крал направи успешна визита в Москва.

Смята се, че посещението на крал Салман в руската столица и срещата му с президента Владимир Путин може да променят начина, по който сунитският свят гледа на руската външна политика в Близкия изток - обикновено по-близка до шиитски Иран.

Пред ислямски лидери от региона американският президент Доналд Тръмп каза в Рияд през месец май, че борбата с тероризма "не е сблъсък между различни религии, различни секти или различни цивилизации".

"Това е битка между варварски престъпници, които се опитват да унищожат човешкия живот, и добрите хора от всички религии, които се опитват да го защитят. Това е борба между доброто и злото", подчерта американският президент и по мнението на наблюдателите е получил одобрение за позицията си.

Кой е Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд

31-годишният принц Мохамед бин Салман стана наследник на саудитския трон след светкавично издигане и в условията на криза със съседен Катар съвсем неотдавна - през месец юни.

"Той е блестящ, много интелигентен, справя се съвършено с работата си" и има силно влияние върху баща си, 81-годишния крал Салман, разкри тогава западен дипломат.

Наследникът на саудитския трон: агресивен и амбициозен >>

Спечели си е репутация на деен реформатор.

Баща е на две момчета и две момичета и не е привърженик на полигамията, установена със закон в неговата страна.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/isljam-sauditska-arabia-26506004?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!