Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На трето място сме по продължителност на работната седмица! Най-малко са работили в Холандия следвана от...

Българите се нареждат на трето място по изработени часове за една седмица за последното тримесечие на 2016 г. по данни на Евростат.
Средно сме работили по 40 ч. и 48 мин. седмично на основната си работа. Изпреварват ни само съседните Турция (46 ч. и 48 мин.) и Гърция (42 ч. и 18 мин.), съобщава infograf по данни на европейската статистика.

Една от причините за "високите стойности" е, че България е страната с най-нисък дял на работещите на непълен работен ден в ЕС.

Най-малко са работили в Холандия (30 ч. и 18 мин.), Дания (32 ч. и 54 мин.) и Норвегия (33 ч. и 18 мин.).

Средното равнище за изработени часове за една седмица за Европа е 38 ч. и 1 минута.

България е една от многото европейски държави със стандартен работен ден от 8 часа. Само пет са държавите с по-кратък работен ден (Италия, Франция, Дания, Турция и Белгия), а в Норвегия и Швейцария той е 9 часа.

Всички останали европейски страни имат 8 часов стандартен работен ден, като средната продължителност е 7,9 часа.

Страната ни се намира почти в средата по продължителност на платения годишен отпуск. На служител с трудов стаж от една година в България се полагат най-малко 20 дни отпуск при средното 21,5 дни за Европа.

Най-продължителен отпуск имат във Финландия и Франция (по 30 дни), следвани от Великобритания с 28 дни и Италия с 26.

Най-малък е минималният отпуск в Турция (само 14 дни), Азербайджан (15 дни), Босна и Херцеговина, Казахстан, Украйна и Беларус (по 18 дни).

Почивните дни на национални празници в България през 2017 г. са 17, като 12 от тях се падат между понеделник и петък, а 5 са през уикендите.

Повече празнични дни има само в 4 други държави, а в Армения и Грузия те също са 17.

Най-много почивни дни има в Азербайджан (28), като 21 дни са през работната седмица, а 7 през уикендите. На второ място се нарежда Казахстан с 21 национални почивни дни, от които 17 са през седмицата.

Най-малко са националните празници и почивни дни в Ирландия (9), като само един от тях е през уикенда. Следват Белгия и Люксембург с по 10 почивни дни.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/rabota-evrostat-rabotna-sedmitza-26503632?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!