Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия: За две години отрязахме финансирането на ИД

От началото на военната намеса на Русия в Сирия е отнета възможността на ИД да се финансира от продажби на петрол, каза руският министър на отбраната.
За двете години от намесата на руските Въздушно-космически войски в бойните действия в Сирия, на практика е отнета възможността на "Ислямска държава" (ИД) да се финансира от продажби на петрол.

Това заяви днес министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на заседание на военните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и техни партньори, цитиран от ТАСС.

По думите на Шойгу до 2015 г. ИД е получавала по около три милиарда долара от продажбата на петрол от сирийските находища, а в някои случаи и по 10 милиона долара за денонощие.

"Днес финансовото подхранване на ИД от територията на Сирия е практически прекратено", заявил руският генерал на срещата в град Кларк на филипинския остров Лусон.

Според Шойгу, понастоящем джихадистите от ИД контролират не повече от 5 на сто от сирийската територия, докато преди военната намеса на Москва са държали над 70 процента.

От началото на намесата на Русия на страната на режима в Дамаск руската авиация е унищожила 666 фабрики и работилници за производство на боеприпаси и 1500 единици военна техника на противника.

Освободени са 998 населени мести, превзета е територия от 503 223 кв. км и са ликвидирани голям брой джихадисти, каза още Шойгу.

Той добави, че руски сапьори обезвреждат всекидневно по 1500 взривоопасни предмета в Сирия.
Обучават се за сапьори и сирийци, чийто брой е надхвърлил 620, добавя ТАСС.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/finansirane-siria-islyamska-darzhava-shoygu-26504745?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!