Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Герхард Шрьодер: САЩ водят икономическа война с Европейския съюз

Американците ще се стараят с помощта на санкциите да навлязат на германския пазар и да доминират с втечнения си газ

Икономическата война на САЩ срещу доставките на руски газ на германския пазар е недопустима. Това заяви председателят на съвета на директорите на Роснефт и бивш федерален канцлер на Германия Герхард Шрьодер в интервю за телевизия "Россия 24", чийто запис бе разпространен днес, съобщи ТАСС.

Не трябва да се прави така, че американците и ЕС по някакъв начин да се противопоставят един на друг по този въпрос. При все това има опити да се създадат такива трудности пред проекта. А това, че американците ще се стараят с помощта на санкциите да навлязат на германския пазар и да доминират с втечнения си газ, не е нищо друго, освен признаци на икономическа война. А такава война е недопустима, заяви Шрьодер.

На мнение съм, че федералното правителство постъпи правилно, като обяви, че газопроводът "Северен поток-2" е икономически проект, който не трябва да се политизира, допълни бившият канцлер.

По думите му Германия има интерес доставките й на газ да бъдат сигурни и по-евтини от шистовия газ.

В началото на август президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, който предвижда по-строги санкции срещу Русия. Новите санкции правят по-сложно кредитирането на руски компании на Запад и затрудняват работата на енергийните компании. В обсега на санкциите попадат всички нови проекти, в които делът на руските компании е над 33 процента. "Северен поток-2" е международен проект за газопровод през Балтийско море, който ще осигури доставки на руски газ за Европа.

Източник: http://epicenter.bg/article/Gerhard-Shryoder--SASht-vodyat-ikonomicheska-voyna-s-Evropeyskiya-sayuz/139081/7/50

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!