Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Марешки е новият "златен пръст" в парламента. ГЕРБ преодоля ветото на Радев с гласовете на „Воля" – Мнозинството изпадна в паника при гласуването

Подсъдимият и със свален имунитет зам.-преседател на Народното събрание Веселин Марешки е на път да се превърне в новия „златен пръст“ в Народното събрание.
 
По време на днешното гласуване на ветото на президента Румен Радев върху Закона за въоръжените сили, партия „Воля“ спаси ГЕРБ от зрелищно бламиране.
 
Държавният глава върна нормативния документ на 9 октомври, след като парламентът прие завишени изисквания за заемане на поста "постоянен секретар по отбраната" и поиска висшите военни да бъдат представяни пред депутатите.
 
Днес ветото бе на път да мине, тъй като по време на глауването „за” бяха само 117 депутати. Изискването на трето четене обаче е за поне 121 „за”. Наложи се председателят на правната комисия Данаил Кирилов да поиска прегласуване. Докато той беше на парламентарната трибуна, секретарят на парламентарната група на ГЕРБ Станислав Иванов напусна пленарна зала и хукна към кулоарите, за търси колегите си. Той успя да открие само зам.-шефката на Народното събрание Цвета Караянчева, която се затича към залата, но така и не успя да гласува, тъй като седна на мястото си в мига, в който председателят на Народното събрание Димитър Главчев обяви края на прегласуването.  
 

Оказа се, че в тези критични за ГЕРБ минути, Цветан Цветанов е успял някакси отново да си уреди подкрепа от лидера на „Воля“ . Мнозинството бе видимо изпаднало в паника. Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова обаче от място ги успокояваше: "Ще мине, спокойно".

Другият ключов глас „за” се оказа този на „независимия” депутат Ангел Исаев.

Депутати от БСП разказаха, че в пленарна зала Цветан Цветанов излял гнева си върху Цвета Караянчева за „липса на дисциплина“. По време на почивката в 11,30 часа, шефът на парламентарната група на ГЕРБ събра депутатите на спешно заседание в стаята им, където и държал реч за липсата на дисциплина, а част от избраниците били обвинени в „разпасаност“, обясниха депутати от управляващата партия.

От партия „Воля“ очаквано отказаха каквито и да било коментари за поредния си парламенарен лупинг.

Предишното президентско вето бе върху Закона за опазване на околната среда, но тогава управляващата коалиция нямаше проблем, тъй като имаха подкрепата на ДПС. Веселин Марешки бе подложен на натиск от властта, след като преди няколко месеца "Воля" гласува против председателя на парламента Димитър Главчев и едва не го събори от поста. През последните седмици обаче опозиционността на Веселин марешки видимо омекна и „Воля“ започна да подкрепя управляващите.

http://epicenter.bg/article/Mareshki-e-noviyat--quot-zlaten-prast-quot--v-parlamenta--GERB-preodolya-vetoto-na-Radev-s-glasovete-na--Volya-quot-/138851/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!