Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът РАДЕВ ВЗРИВИ Престъпния Тандем Борисов – Цветанов!

На 9 октомври президентът Румен Радев прекрати заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, посветено на борбата с корупцията по висшите етажи на властта.

Съвещанието трябваше да постигне консенсус по антикорупционния проектозакон. Но на него висши гербери и министри от правителството на Борисов или не присъстваха, или напуснаха заседанието преди да завършат дебатите.

Само че президентът не остави на мира тандема хитреци Борисов – Цветанов, като насрочи ново заседание за КСНС на 17 октомври, на което двамата ръководни гербаджии дадоха честна пионерска, че ще присъстват и ще стоят до края.

На това второ съвещание президентът Радев като военен човек, направо хвана бика за рогата и заяви, че: „Българският парламент трябва да подходи към противодействието на корупцията осъзнавайки МАЩАБА на ПРОБЛЕМА и надмогвайки ЛИЧНИТЕ и ПАРТИЙНИ интереси в името на България.“

Какво означава това?

Ето какво: Зад тези дипломатични думи се крие горчивата истина, че корупцията по висшите етажи на властта се е превърнала в огромна многоглава хидра, която изсмуква жизнените сокове на държавата. И лишава икономиката от всякакво развитие. А гражданите – от каквато и да е перспектива за нормален живот.

Тези думи на президента означават още, че акоправителството и парламентът искат наистина да се преборят с корупцията, те трябва да забравят най-напред личните си интереси. Защото е повече от ясно, че корупцията по високите етажи на властта не се е самозародила. Тя има своите конкретни носители в лицето на конкретни депутати и министри. И именно тези „носители“ трябва да бъдат открити и неутрализирани. Независимо, че са на високи постове. Независимо, че имат много влиятелни приятели и големи връзки. Независимо, че зад гърба им надничат мощни олигархични структури. И ако щете-  независимо, че тези министри, депутати и олигархични структури облагодетелстват и корумпират дори самите членове на КСНС.

С други думи: Президентът призова индиректно премиера Борисов и неговите герберски министри и депутати да забравят за каквито и да било облаги от съществуващите в страната корупционни механизми. Освен ако не са босове на такива механизми, разбира се. И да спрат да разпъват партийни и правителствени чадъри над корупционните структури и техните шефове.

Всеки разбира, че това е изключително трудна задача. Защото гербаджийските депутати и министри трябва да се преборят със самите себе си. И да отрежат веднъж и завинаги дългата опашка на миналото. Ето защо нашият президент постави на масата другите две изключително важни условия, за да се справим с тези огромни трудности.

Според президента, първо, на страната ни е нужен„независим разследващ орган, който да разкрива и пресича корупционни схеми.“ Румен Радев многократно подчерта, че без такъв орган, който да е независим както от правителството, така и от парламента, само ще имитираме някакво противодействие на корупцията, но истинска борба с нея няма да има. Защото как може да накараш корумпираният депутат или министър да се бори сам със себе си?

А най-важното е, че такъв истински независим разследващ орган може да бъде създаден само към президентството. Защото то е най-представителната власт в България. И защото именно президентът е избран пряко от народа, а не е назначаван от някого в някакви сумрачни кабинети.

И второ: В борбата с многоглавата хидра на корупцията, според президента, са нужни ВСЕОБХВАТНИ мерки. Най-напред трябва да се създаде адекватна нормативна база, която да способства за пресичането на корупцията още на етап „превенция“. После е необходимо учредяването на ефективни превенционни структури, които да пресичат корупцията по високите етажи на властта още в зародиш. Както и институции с капацитет да разследват и разкриват корупционни практики и престъпления.  Нужно е да бъдат приети още много изменения в Наказателния кодекс, които да засягат корупцията не само в публичния, но и в ЧАСТНИЯ сектор, защото повечето измами се преливат в тези два сектора, които в последно време са започнали да действат като скачени съдове.

Това са напълно логичните и изключително нужни заБългария постановки на президента, които ще доведат до наистина ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта.

Но познайте! Тандемът Борисов – Цветанов е отхвърлил отново създаването на независим антикорупционен орган към президентството. Герберите му не били съгласни и с тезата, че назначаването и контролът на такава антикорупционна дирекция не трябва да става нито от правителството, нито от парламента.

И тук е мястото ние от екипа на Skandalno.net да запитаме Борисов и Цветанов: Кой друг, освен Президента има такова високо обществено доверие в страната? На кого друг народът би възложил задачата да се пребори с корупцията?

И самият отказ от създаване на независим антикорупционен орган не издава ли огромния страх, който е обхванал всички гербери? Защото от 9 години те се разпореждат като пълновластни господари в страната.

Страх ги е, че ако се създаде независима разследваща дирекция, тя ще вкара в затвора поне две трети от ръководството, депутатите и партийния апарат на ГЕРБ. Необходимо ли е да припомняме за аферите от последните седмици на герберските депутати Живко Мартинов –Суджука и Делян Добрев – Кумеца. А последният беше и ключов министър.

Това е ГЕРБ. Суджуци, кумци и брат*чеди. Е, как да приемат закон против корупцията?

Автор: Иво Македонски, Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!