Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Властта засекрети оградата по границата с Турция

Коалиционното правителство на Бойко Борисов засекрети оградата по границата с Турция. На заседание на министрите е решено съоръжението вече да е „обект от национално значение за сигурността".
 
От правителството твърдят, че решението ще допринесе за „опазване неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазване, както и оперативните възможности за охрана на границата, както и за подобряване на контрола за нерегламентирано преминаване на държавната граница и за превенция за осъществяване на незаконни дейности в близост до държавната граница“.
 
Това на практика означава, че обществото няма да получава информация нито откъде минава, нито как се охранява границата, нито кои фирми строят оградата. Властта няма да дава и финансова информация за бизнесмените, чиито фирми строят съоръжението, за качествотто на строителството, цената на километър и прочие. Когато даден обект е от национално значение за сигурността на страната е забранено и снимането му.  

Интерес представлява формулировката на правителството: за "недопускане на случаи на изтичане на информация за начините и методите на опазване, както и оперативните възможности за охрана на границата". Тя съвпада с мотивите на вицепремиера Валери Симеонво за сигнала в прокуратурата срещу депутатката от БСП Елена Йончева, която през лятото изнесе трвожна информация за качеството на строителството и състоянието на съоръжението. Преди няколко дни прокуратурата отказа да образува проверка по сигнала.

Гриф "строго секретно" е любимият способ на всякакви служби по света за прикриване на съмнителни действия. За оградата по българо-турската граница, която в България вече всеки знае къде е, има хиляди снимки, и не е прескочена само от оня, който не е искал.

http://epicenter.bg/article/Vlastta-zasekreti-ogradata-po-granitsata-s-Turtsiya/138772/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!